В Украйна се провежда мащабна руска операция в района на

...
В Украйна се провежда мащабна руска операция в района на
Коментари Харесай

Стивън Брайън: Битката не е за Харков или Киев, а за унищожението на украинската армия



В Украйна се организира огромна съветска интервенция в региона на Харков. В същото време руснаците нападат и другаде, най-вече в Донбас, само че също и в Запорожието. Заплахата от север принуди Украйна да изтегли войски, ситуирани на други линии, в това число Часов Яр, с цел да се опита да задържи позициите в региона на Харков.

Ако Русия е възнамерявала да принуди армията на Украйна да реалокира войски на север, тогава това наподобява като триумф до момента. Тези придвижвания на войски ще дадат на съветската войска шанса да нанесе повече вреди на армията на Украйна.

Големият въпрос се отнася до сновната цел на Русия. Военни специалисти не считат, че Русия разполага с задоволително нови войски (допълнителни 50 000), с цел да превземе Харков. Някои считат, че Русия може да притегли спомагателни сили, с цел да завладее Харков, само че най-малко към този момент това не се случва.

Изглежда има мощно разбиране в кръговете на НАТО, че задачата е Харков. Аз съм доста по-малко сигурен и в действителност ми се коства, че това не е задачата.

Въпреки че е правилно, че руснаците построяват казан към града, моето лично разбиране е, че те желаят да се бият с украинците повече навън, в сравнение с в огромен град. А Харков е вторият по величина град в Украйна.

Според мен задачата на Русия е да принуди украинската войска да последва нахлулите съветски елементи. Идеята е да се причинят тежки жертви на украинската страна и в случай че всичко върви по проект, украинската войска или да се раздели на две, или да се разпадне изцяло.

По този метод концепцията е не просто да се вземе територия, само че и да се унищожи способността на Украйна да се съпротивлява. Има доста податки, че Русия реализира триумф в продължаващата интервенция.

Първата е, че командирът на защитата на северната група войски на Украйна, бригаден военачалник Юрий Галушкин, беше уволнен от украинския президент Володимир Зеленски на 15 май поради неспособността му да провежда вярно защитата в региона на Харков. Той беше сменен от генерал-майор Игор Танцюра. Уволнението на Халушкин обаче не трансформира нищо на бойното поле.

Второто е, че защитните украински линии не са задоволителни. Най-често това са изкопани дълбоки окопи, тъй като има малко време за създаване на бетонни бункери. Във всеки случай Русия вкарва още огнехвъргачки и артилерия, с цел да унищожи окопите.

Съобщава се, че съветските войски навлизат в окопни укрепления и ги унищожават дружно с украинските им бранители. Въпреки че не знаем доста за съветските жертви, знаем, че мъртвите и ранените в Украйна нарастват.

Третият миг е, че украинската бронетехника не е ефикасна. Един от уроците от войната в Украйна е, че бронята към този момент не е оръжие на фронтовата линия, в случай че може да бъде унищожена от евтини дронове, изстрелвани от въздуха мини и противотанкови оръжия.

Съобщава се, че още един танк Abrams и най-малко още един Leopard са били изумени през последните няколко дни. Мащабните танкови борби наподобява са оставени в историята.

Четвъртият миг е, че все по-голям брой украински бойци са пленени или се предават. В по-голямата си част това са калени бойци, а не новобранци, тъй че предаванията са психически значими.

Има също известия за елементи, които не желаят да извършват настъпателни задания или които се отдръпват без заповеди от своите командири. Цифрите към този момент не са огромни, само че руснаците вършат всичко допустимо да ги разгласят.

Петият миг е, че най-малко двама полковници от силите за защита на президентския замък са задържани и ръководителят на екипа по сигурността на Зеленски е уволнен. Зеленски споделя, че са възнамерявали да убият него и други високопоставени чиновници и упрекна за това руснаците.

Съмнително е руснаците да се опитат да отстранят Зеленски, в случай че нямат различен претендент, който да го замести, което, в случай че го създадат, надалеч не е явно. Ако човек огледа войната, руснаците не са се насочили към Зеленски, макар че може да са се пробвали да отстранят Кирило Буданов, шефа на украинското ГРУ (военното разузнаване).

Преди две седмици Русия сложи Зеленски, Буданов и други в листата си за търсене за неуточнени закононарушения. Руският лист не е, доколкото се знае, лист за убийства, съпоставим с този на Украйна, макар че това не е несъмнено.

Зеленски евентуално е употребявал това като опрощение да арестува полковниците и да упрекна руснаците, само че въобще не е несъмнено дали е прав. Това може да е бил и опит за държавен прелом, допустимо е и някои от неговите сътрудници в НАТО, които считат Зеленски за неизвестен и спорен, да стоят зад интервенцията.

Разбира се, не е комфортно за Зеленски да признае това, само че арестите и уволнението на шефа на службата сигурно изпратиха ясно обръщение.

Последната точка е, че Зеленски и неговата войска към този момент знаят, че Западът няма да изпрати войски, с цел да избави него или Украйна. Чувствам, че не сбърках, като разкрих за изпращането на френски войски (или може би наемници, както ги назовава Русия). А все по-отчаяните закани на президента Еманюел Макрон да прати в Украйна френската войска си изяснявам с неговата паника и боязън. И те демонстрират, че изказванието ми е правилно, а не подправена вест, както настояваПариж.

Вашингтон сподели, че няма войски на НАТО в Урайна. НАТО сподели, че няма войски на алианса. И в този момент даже Макрон споделя, че в действителност не е имал поради това. Простете ми, че намекнах, че репортажите ми са съдействали за разбиването на непосредствената фантазия за интервенция на НАТО, макар че това не може да бъде отхвърлено в по-далечното бъдеще.

Видеото под този абзац е на покорен боец от Френския задграничен легион, който споделя, че към момента е на дейна работа и рапортува на президента на Франция. Той споделя, че той и неговите сътрудници работят с дронове и друго съоръжение. Докато хората в плен нормално желаят да угодят на своите похитители, това е извънредно, тъй като (а) французите упорстват, че нямат бойци в Украйна и (б) руснаците разказват тези бойци като " наемници ".



Би било хубаво, в случай че уважаваните новинарски служби, които споделиха, че изказванието ми (за съществуването на френски военни в Украйна) е погрешно или подправено, извърнат внимание (но несъмнено, няма да го създадат и даже да го създадат, ще го изопачат). Както споделяше една майка, „ забравете за това “.

Съвсем евентуално украинската войска не може да остане в борбата даже в средносрочен проект. Няма задоволително бойци и тези, които към момента се бият, са изтощени, а някои очевидно обезсърчени. Вярвам, че непосредствената цел на Русия е да разстрои украинската войска и към този момент е напреднала в постигането на тази си цел. Следващото е какво ще се случи в Киев.

За създателя

Стивън Брайън е служил като шеф на подкомисията за Близкия изток на комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати и като асистент заместник-министър на защитата на Съединени американски щати. Тази публикация е оповестена за първи път в неговия уебсайт Weapons and Strategy.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР