Индия е световна сила в производството на подправки. По данни

...
Индия е световна сила в производството на подправки. По данни
Коментари Харесай

Пестицид, причиняващ рак? ЕС и САЩ твърдят, че са го открили в някои индийски подправки

Индия е международна мощ в производството на подправки. По данни на Съвета по подправките в страната тя изнася над 200 подправки и артикули с добавена стойност за към 180 страни на стойност 4 милиарда $. Само вътрешният пазар е на стойност 10 милиарда $, което я прави най-големият консуматор на подправки в света.

Сега обаче се появяват опасения по отношение на сигурността на тези фамозни екзотични хранителни добавки. Миналия месец Сингапур и Хонконг стопираха продажбите на някои подправки, създадени от индийските компании MDH и Everest, поради подозрения за нараснало наличие на етиленов оксид - пестицид, причиняващ рак, написа Би Би Си.

Това не е всичко. Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) също проверява артикули на двете известни марки за евентуално наличие на пестицида, съобщи представител на FDA, написа Ройтерс. Анализът, изработен от осведомителната организация на регулаторните данни в Съединени американски щати, откри, че от 2021 година насам приблизително 14,5% от доставките на подправки MDH в Съединени американски щати са били отхвърлени заради съществуване на бактерии.

 Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  „ Избори 2 в 1: Гласът ти се чува “. Първи спор за 50-ия парламент 8 мин. „ Избори 2 в 1: Гласът ти се чува “. Първи спор за 50-ия парламент  Състоянието на немската стопанска система: Дюнерът към този момент не е толкоз наличен 4 мин. Състоянието на немската стопанска система: Дюнерът към този момент не е толкоз наличен  Частният „ Боинг “ с позлатени детайли на Тръмп е блъснал различен аероплан 3 мин. Частният „ Боинг “ с позлатени детайли на Тръмп е блъснал различен аероплан  Абитуриентските балове започнаха: За какво ще следи полицията? 3 мин. Абитуриентските балове започнаха: За какво ще следи полицията?  Маскирани обраха автомивка: Каква е отмъкнатата сума? 1 мин. Маскирани обраха автомивка: Каква е отмъкнатата сума?  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  „ Избори 2 в 1: Гласът ти се чува “. Първи спор за 50-ия парламент 8 мин. „ Избори 2 в 1: Гласът ти се чува “. Първи спор за 50-ия парламент  Състоянието на немската стопанска система: Дюнерът към този момент не е толкоз наличен 4 мин. Състоянието на немската стопанска система: Дюнерът към този момент не е толкоз наличен  Частният „ Боинг “ с позлатени детайли на Тръмп е блъснал различен аероплан 3 мин. Частният „ Боинг “ с позлатени детайли на Тръмп е блъснал различен аероплан  Абитуриентските балове започнаха: За какво ще следи полицията? 3 мин. Абитуриентските балове започнаха: За какво ще следи полицията?  Маскирани обраха автомивка: Каква е отмъкнатата сума? 1 мин. Маскирани обраха автомивка: Каква е отмъкнатата сума?

И двете марки упорстват , че продуктите им са безвредни.

Европейският съюз изрази лични опасения, откривайки същото вещество, причиняващо рак, в проби от люти чушки и пипер на зърна от Индия. В отчетите се споделя, че регулаторните органи за храните на Малдивите, Бангладеш и Австралия също са почнали следствия.

Очевидно е, че това е тревожно развиване. От една страна, и двете марки са известни и надеждни. Базираната в Делхи MDH, емблематична 105-годишна фамилна компания, предлага гама от повече от 60 смесени и смлени подправки. 57-годишната Everest Food Products, основана от търговец на подправки, твърди, че е „ най-големият производител на чисти и смесени подправки “ в Индия, който изнася в над 80 страни.

Снимка: iStock

Амитабх Баччан и Шах Рук Хан, суперзвезди от Боливуд, пък са посланици на марката Everest.

Хиляди са подобрили здравето си, облекчавайки болката и възпалението в тялото точно с помощта на нея

Със сигурност това не е първият случай, в който се открива замърсяване на индийски подправки. През 2014 година специалистът по биохимия Ипсита Мазумдар тества известни марки подправки в Калкута, които създават чили, кимион, къри на прахуляк и гарам масала. Тя открива олово в питателните оцветители, употребявани за придаване на ярки оранжеви или червени нюанси на подправките.

Снимка: iStock

Неотдавна, през април, органите за надзор на храните и медикаментите в Гуджарат конфискуваха повече от 60 000 кг фалшифицирани подправки - чили на прахуляк, куркума и кориандър на прахуляк и маринована масала.

Безопасни ли са индийските подправки?

Федералното държавно управление е инструктирало всички щатски държавни управления да организират проби за качество. Съветът по подправките, който разполага с пет лаборатории за оценка на качеството, е издал насоки за експортьорите да ревизират дали не се употребява етиленов оксид. Индийският орган за сигурност и стандартизация на храните (FSSAI) също ревизира проби.

Снимка: iStock

Индийското министерство на опазването на здравето твърди, че в страната са въведени едни от най-строгите в света стандарти за оптимално възможни граници на остатъчни субстанции (МДГОВ), като МДГОВ на пестицидите варират според от хранителната стока и се дефинират посредством строги оценки на риска. Но очевидно нещо не е наред: през 2022 година FDA посочи несъответстващите санитарни пространства, настаняване и стандарти за непорочност на оборудването в един от главните индийски фабрики за подправки.

„ Индия е била експортьор на подправки в продължение на епохи. Но този имидж се утежнява през последните няколко години, като държавното управление не му обръща задоволително внимание. Все още не знаем на какъв стадий се случва замърсяването. Етиленовият оксид не се употребява от земеделските производители. Най-вероятно е остатъчен артикул след прибиране на реколтата, след преработката “, споделя Нарасимха Реди Донти, самостоятелен откривател и деятел за екологична правдивост.

На прага сме на грипна вълна и от ден на ден се замисляме по какъв начин да подсилим имунната си система

„ Не единствено отрицателното внимание. Повтарящите се случаи на несъразмерни останки могат да имат дълготраен резултат. В предишното износът на манго за Съединени американски щати страдаше в продължение на години поради останки от пестициди “, добави Реди.

Базираният в Делхи мозъчен концерн Global Trade Research Initiative (GTRI) счита, че неотдавнашните опасения за качеството могат да застрашат половината от износа на подправки от Индия заради „ каскадни регулаторни дейности в доста страни “.

Ако Китай сложи под подозрение качеството на индийските подправки, това може да засегне повече от половината от международния експорт на Индия и да се причисли към пет други страни. Ситуацията може да се утежни, в случай че Европейски Съюз, който постоянно отхвърля колета с индийски подправки заради проблеми с качеството, последва образеца му “, се споделя в скорошен отчет на GTRI.

В последна сметка специалистите споделят, че Индия би трябвало да преразгледа радикално метода си към сигурността на храните, като даде приоритет на прозрачността, прецизното използване и ясната връзка, с цел да подсигурява целостта на своя експорт, се показва в публикацията на Би Би Си.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР