Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия

...
Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Има данни, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство

Министърът на правораздаването Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) всички документи по проблема с поданството на ръководителя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, защото съгласно масивите за популацията той няма българско поданство. Подобна информация излезе и в журналистическо следствие на Валя Ахчиева по тематиката преди повече от месец.

На 6 октомври някогашният арбитър и сегашен общински консултант от " Демократична България " на правораздаването Янаки Стоилов, в което упорства да изиска от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет освобождението на ръководителя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, който е роден на територията на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и няма българско поданство.

Днес Янаки Стоилов изясни, че е открил по отношение на изказвания в журналистическо следствие, че Трифонов няма българско поданство.

" При представянето на акта за раждане не са открити основанията за придобиване на българско поданство. От своя страна Върховен административен съд, във връзка оборване на конкурсна процедура за избор на ръководител на съда, се е позовал на документите, които е имал съдията, и е приел, че има българско поданство. Тоест, има известно несъгласие сред това, което се съдържа в масивите за популацията, и това, което е постановил съдът ", разяснява министър Стоилов преди началото на съвещанието на Висшия правосъден съвет.

Темата за поданството на Алексей Трифонов бе повдигната откакто съперникът му за началник на Софийски градски съд (СГС) Евгени Георгиев апелира избора му пред Върховния административен съд. Тогава той показа информация, че Трифонов е роден в град Курск през 1972 година на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и е вписан като български жител без законови учредения.

От документите тогава се разбра, че българският акт за раждане на Трифонов е публикуван от столичния регион " Илинден " през 1988 година, когато той е на 16 години. Преди това той е имал акт за раждане, публикуван от Кировско бюро в Курск, Съюз на съветските социалистически републики, през 1972 година, оповестява.

И през 1972 година, и през 1988 година работи Конвенция сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики, съгласно която, в случай че се роди дете на родители от двете страни, те могат да изберат поданството му и това става с молба, която се подава в два екземпляра в едногодишен период от датата на раждането на детето. Т.е. българският акт за раждане е можело да бъде формиран по такава молба, само че досега, в който Трифонов е навършил едногодишна възраст.

Според член 162 от Закона за правосъдната власт, арбитър, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо единствено българско поданство.

Миналата година висшите съдии отхвърлиха жалбата против избора, като подчертаха, че поданството не може да се открива по правосъден ред и стъпиха на обстоятелството, че Трифонов има постоянни български документи за идентичност, в които е посочено, че е българин.

Министър Стоилов обаче намира несъгласие сред решението на съда и информацията в министерството за поданството на арбитър Трифонов, съгласно която той и все още не е български жител.

Самият Стоилов в две писма от 20 август 2021 година - до секретаря на регион " Илинден " и до министъра на вътрешните работи, е показал, че " и към сегашния миг Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, Съюз на съветските социалистически републики, не е български жител ".

Той също уточни, че съдилищата нямат право да откриват поданство, а актът на Трифонов е пресъставен, без да е посочено съображение, защото е роден отвън страната и би трябвало да е придобил друго поданство по рождение.

Все още не е известно по кое време съдийската гилдия ще прегледа въпроса с поданството на Трифонов, както и какво решение ще вземе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР