Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява

...
Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще настоява
Коментари Харесай

Екоминистърът предлага забрана за достъп на коли до втория кабинков лифт над Банско


Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще упорства при създаване на втори кабинков въжен превоз в ски зоната над Банско да се забрани достъпът до нея с коли.

Той разгласи това по време на едночасова сесия във фейсбук страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Министърът дава отговор на въпроси на жители за Национален парк „ Пирин ” посредством жива видеовръзка.

Министърът сподели, че сега огромна част от туристите се качват в ски зоната с коли, което усилва замърсяването в региона.

„ Разпоредил съм на управлението на „ Пирин ” да прегледа пътя и вредите, които са нанесени от колите ”, сподели Димов, представен от бТВ. Той означи, че допустимото строителство в границите на парка е близо 48%, като в 45 на 100 от позволените зони е възможно единствено създаване на водохващане за питейни потребности.

„ В 2% % от територията в региона над Банско е разрешено строителство на ски уреди, сходно строителство е възможно и на територията на 0,6% от парка над Добринище.

Строителството на спортни уреди обгръща само създаване на лифтове, влекове и ски зони. Няма да бъде допускано строителство на хотели и заведения за хранене ”, разгласи още веднъж министърът. Също, че проектът за ръководство на парк „ Пирин ” не е обвързван с разрешаването на създаване на лифтове.

Нено Димов разгласи още, че към днешна дата в екоминистерството не е постъпило предложение за създаване на втори въжен превоз над Банско. Той добави, че на следващия ден му следва да беседва с концесионера на ски зоната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР