Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов обсъди възможностите за разширяване на
Коментари Харесай

Скоро в Саудитска Арабия ще има българска Служба по търговско икономически въпроси

Министърът на стопанската система Емил Караниколов разиска опциите за разширение на икономическото и външнотърговското съдействие с Месфер Абдулрахман Алгхасеб дипломат на Саудитска Арабия у нас.

“Нашата страна желае да развива интензивно икономическите си връзки с Кралство Саудитска Арабия и останалите страни от Съвета за съдействие на арабските страни от Залива”, уточни министър Караниколов.

Министър Караниколов посочи, като наложителна стъпка за активизиране на двустранните връзки откриването на българско посолство в Риад. „ След отваряне на Посолството, което се надяваме да стане през околните месеци, Министерство на стопанската система има желание да разкрие в българската задача Служба по комерсиално стопански въпроси, с което ще поддържа усилването на двустранните търговско-икономически връзки “, посочи Караниколов.

Икономическият министър съобщи, че има подготвеност за основаване на Смесена комисия за икономическо съдействие. „ Така ще укрепим и разтеглим директните контакти сред двете страни “, съобщи Караниколов. Той добави, че организирането на взаимен българско-саудитски бизнес конгрес в Риад с присъединяване на Съвета на саудитските камари ще бъде още една стъпка към одобряване на положителни икономическите връзки сред двете страни.

По данни от Българска народна банка за интервала 1996-2016 година саудитските вложения в България възлизат общо на 9.9 млн. евро. Налице са благоприятни условия за привличане на нови саудитски вложения в енергетиката, туризма и селското стопанство.

През първото шестмесечие на 2017 година стокообмена сред България и Кралство Саудитска Арабия е на стойност 34.9 млн.щ.д.. Българския експорт за Саудитска Арабия е на стойност 20.9 млн.щ.д, а вносът 14 млн.щ.д. и се образува главно от устройства с течни кристали (16.5%), боклуци и парчета от мед (90.8%), арматурни продукти за тръбопроводи (13.1%), полимери на пропилена (6.8%), ел. трансформатори (11.4%), нетъкани текстилни материали (0.8%), медна ламарина (6%), пружини за кревати (3.6%), шоколад и други артикули, съдържащи какао (3.2%).

През 2016 година износът е на стойност 65.8 млн. щ. д. и се образува главно от устройства с течни кристали (22.9%), нефтени масла (12.5%), ел.трансформатори (7.7%), ламарина (6.1%), арматурни продукти за тръбопроводи (5.8%), пружини за кревати (4.5%) и други Вносът е в размер на 20.9 млн. щ. д. и се образува основно от медна скраб (63.4%), медни руди и техните концентрати (25.7%) и полимери на пропилена (6.6%).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР