Министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР доц.

...
Министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР доц.
Коментари Харесай

Нова мярка намаля цената на тока за бизнеса

 Министърът на енергетиката Андрей Живков и ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов оповестиха допълнителна мярка поради високата цена на електрическата енергия в отбрана на небитовите консуматори, които нямат подписан контракт с снабдител и заплащат употребената от тях електрическа енергия по цени на снабдител от последна инстанция.

" Новата мярка е ориентирана към дребните и междинните бизнес консуматори, които от 1 юли излязоха на свободния пазар. Тогава той се отвори напълно за небитовите консуматори, което допуска, че всички тези компании би трябвало да си намерят снабдител на електрическа сила. За страдание, една огромна част от дребните и междинните компании не са съумели да го създадат и са отишли при снабдител на последна инстанция, където цената е по-висока от тази на пазара ", съобщи Андрей Живков.

" 41% са тези, които са излезли са на по-високи от високите сега пазарните цени ", добави той.

Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов беше безапелационен, че се постанова да се подхващат ограничения, с цел да се облекчат тези компании.

" Днес КЕВР одобри план на изменение на методиката за установяване на цена за електрическата енергия на снабдител от последна инстанция. Чрез смяна на формулата, по която се дефинира цената на силата от последна инстанция, цената на доставчика от последна инстанция за всеки мегават/час се понижава с сред 15 и 30 лева при цените на европейските пазари. Ако тези цени последователно навлязат на българската борса понижението може да се окаже и над 30 лева ", уточни той.

По думите му мярката има краткотраен темперамент, като предлагането на КЕВР е тя да бъде предлагана за 3 месеца. Иванов уточни и повода за това: " По начало европейското законодателство планува цената на електрическата енергия от снабдител на последна инстанция  да бъде най-висока, тъй като тя би трябвало да има дисциплиниращ резултат върху потребителите ".

Доц. Иван Иванов изрази вяра мярката да влезе в действие от 1 ноември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР