Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд

...
Миналогодишният дивидент на банката от 430 млн. лв. представляваше рекорд
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк планира по-малък дивидент за 2019 г.

Миналогодишният дял на банката от 430 млн. лева представляваше връх за страната

© Цветелина Белутова След като три следващи години Уникредит Булбанк изплащаше цялата си облага като дял, тази година проектът е за акционерите да бъдат разпределени 70%, или малко под 297.6 млн. лева Това излиза наяве от поканата за общо заседание на акционерите на най-голямата банка по активи в България, което е планувано за 8 април. Почти цялата сума действително отива за италианската Unicredit S.p.A, която е притежател на близо 99.5%, само че има и голям брой миноритарни акционери, които ще могат да получат по почти 1.04 лева за акция.

Частично опазване на капитал

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В последните години Уникредит Булбанк оперираше с едни от най-високите равнища на финансова адекватност на българския пазар и това й позволяваше да разпределя напълно облагата си макар покачващите се регулаторни условия. Към края на 2018 година тя заявява 22.5% съответствие на базовия капитал от първи ред и 22.9% обща адекватност, като разполага с над 900 млн. лева финансов остатък. Данни за 2019 година още няма, само че през нея условията на Българска народна банка се повишиха с прелюдия антицикличен буфер (0.5% все още и 1% от април 2020 г.), а също и с покачването на буфера за друга редовно значима институция (за Уникредит Булбанк от 1 януари той е 1% при 0.75% преди това). Това, както и растежът на кредитирането през 2019 година евентуално са понижили леко остатъка на капитал, а в същото време банката би трябвало да разполага с капитал да поддържа и увеличението на портфейлите си през 2020 година

Този набор от фактори евентуално е обосновката зад проекторешението 127.5 млн. лева да останат като неразпределена облага. В него категорично е посочено, че изплащането на дял зависи и от приемането на единодушие от Българска народна банка.

Близо до върха

Печалбата на Уникредит Булбанк за 2019 година е 425.1 млн. лева, което е 5 млн. лева (или 1.15%) по-малко от регистрираната за 2018 година, която беше рекордна за банковия бранш и изобщо за българската корпоративна история. Съответно и миналогодишният дял от 430 млн. лева представляваше връх за страната. И през двете години банката получава дивиденти над 100 млн. лева от дъщерни сдружения - главната част от профилираното в потребителско кредитиране " Уникредит кънсюмър файненсинг ".

Тазгодишният дял също е измежду най-големите такива, изплащани в България, като с изключение на Уникредит Булбанк по-голяма сума е изплащала ДСК - 321 млн. лева за 2015 година

За 2018 година общо банките разпределиха 777.6 млн. лева, като ОББ (175.9 млн. лева.) и Райфайзенбанк (131.6 млн. лева.) също разпределиха цялата си облага. По-малки суми - по 20 млн. лева, гласоподаваха Алианц банк България и държавната Българска банка за развиване.

За 2019 година облагата на бранша беше съвсем същата като за миналата година, само че след заложения звук от Уникредит Булбанк евентуално общо изплатеният дял от бранша ще е по-нисък. За 2020 година упованията са натискът над рентабилността на банките да продължи, изключително след влезлите в действие през декември европейски правила, ограничаващи таксите по еврови преводи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР