Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат

...
Милиардерът и филантроп Джордж Сорос открито призова италианците да накарат
Коментари Харесай

Партия от италианската коалиция отхвърли намеците на Сорос за руско финансиране

Милиардерът и човеколюбец Джордж Сорос намерено прикани италианците да накарат партия Лига да разкрие дали е получила финансиране от Русия, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Лигата разкритикува думите на Сорос, изречени в неделя на стопански конгрес в Северна Италия. Партията сподели, че не получавала " в никакъв случай нито лира, нито евро или рубла от Русия ". Но водачът на Лига Матео Салвини, който е вътрешен министър в новото държавно управление на премиера Джузепе Конте, назова съветския президент Владимир Путин " един от най-хубавите държавници ".

Полемиката към изявлението на Сорос насочи вниманието към проруската стратегия на държавното управление на Лига и на антисистемното Движение " Пет звезди ". В нея се удостоверяват уговорките на Италия към НАТО, само че се приканва за повдигане на европейските наказания, наложени на Русия, както и за започване на разговор и партньорство, поради икономическото, комерсиалното и стратегическото въздействие на Москва.

По време на конференцията в Северна Италия Сорос бе запитан за допустима съветска интервенция в италианската външна политика. Той отговори, че е доста обезпокоен, че Русия упражнява " отрицателно въздействие " в Европа и сподели, че италианците имат правото да знаят дали Москва е забъркана в изборните резултати.

 Лидерът на Движение
Лидерът на Движение " Пет звезди " Луиджи ди Майо и Матео Салвини

" Не знам дали Путин фактически поддържа финансово него и неговата партия. Това е въпрос, който мисля, че италианското общество има правото да попита ", сподели Сорос, визирайки Салвини. Руски представители отхвърлиха изказванията, че Русия е подкрепяла и финансирала Лига или които и да е други проруски партии.

Салвини и Сорос дълго време са в спор, по-специално поради миграционната политика. Фондация " Отворено общество " вложи милиони долари в групи, които подкрепят мигрантите и бежанците в Европа. Неотдавна Сорос реалокира фондацията от Унгария, където министър председателят Виктор Орбан я упрекна, че е част от тактика за наводнение на Европа с мигранти. Сорос и фондацията отхвърлят това.

Сега Салвини съобщи, че е срамно, че Сорос е бил поканен на конференцията в Северна Италия. Лидерът на Лига направи няколко визити в Русия, включително през март 2017 година, с цел да подпише съглашение за съдействие с ръководещата партия Единна Русия.

Въпросът за мигрантите

Междувременно френският президент Еманюел Макрон удостовери желанието си да продължи разговора с Италия по въпросите на миграцията макар втвърдяването на тона на новото италианско държавно управление, формирано от антисистемното Движение " Пет звезди " и крайнодясната партия Лига, съобщи " Франс прес ".

Макрон сподели, че по време на първата си среща с новия италиански министър председател Джузепе Конте в коридорите на срещата на върха на Г-7 в Канада в края на седмицата ще разиска въпроса за миграцията.

" Можем да се борим с огромните миграции единствено в случай че дружно ние се ангажираме да се борим с техните дълбоки аргументи, коренящи се в незадоволителното развиване в Африка, както и да се борим с несигурността, тероризма и трафика в сахело-сахарската линия ", сподели Макрон.

" Ще успеем да разгадаем въпроса, в случай че работим дружно за отбраната на границите на Европа, за доближаването на нашите политики за даване на леговище и на нашите правила в Европейски Съюз и по-специално в Шенгенската зона. В този дух аз желая да продължим да напредваме с Италия ", сподели Макрон и напомни, че нито една страна не може да откри решение сама, нито да се изолира.

Матео Салвини, водач на крайнодясната партия Лига, предизвести в неделя, че неговата страна не може да бъде повече " бежанският лагер на Европа ". " Добрите времена за противозаконните имигранти свършиха. Подгответе се за стягане на куфарите ", сподели той.

По време на стадий от локалната предизборна акция в Сицилия Салвини сподели в неделя и, че Тунис е свободна и демократична страна, която не претърпява война, епидемии, апетит или чума и въпреки всичко тя " не изнася джентълмени, а както наподобява по-често изнася наказани нарушители ", съобщи " Асошиейтед прес ".

Заради това изявление министерството на външните работи на Тунис повика за пояснения италианския дипломат. В изказване на министерството се показва огромна изненада от мненията на Салвини за миграцията сред Тунис и Европа. Допълва се, че изявлението му демонстрира липса на схващане на другите механизми за съгласуваност сред тунизийските и италианските служби, справящи се с този феномен.

Днес Сенатът на италианския парламент ще гласоподава избор на доверие на кабинета на Джузепе Конте, а на следващия ден ще се гласоподава избор в Камарата на депутатите, напомня " Франс прес ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР