Мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус, въведени в обществения

...
Мерките за предотвратяване на разпространението на коронавирус, въведени в обществения
Коментари Харесай

В обществения транспорт е по-трудно да се заразите с COVID-19

Мерките за попречване на разпространяването на ковид, въведени в публичния превоз по целия свят след експлоадирането на пандемията, го трансфораха в „ най-сигурното място на земята “, сподели доктор Джулиан Танг, професор по дихателни науки в Университета в Лестър, пред Sky News.

Според изследването във Франция делът на случаите в публичния превоз е 1.2% от общия брой инфектирани. В същото време две трети от всички случаи в страната са се заразили с инфекцията в офиси, учебни заведения, университети, клиники и на разнообразни събития.

В Хонконг, едно от най-гъсто обитаемоте места в света (където хората най-често употребяват публичния транспорт), има 68 случая на предаване на вируса в публичния превоз на 100 хиляди инфектирани. Това е доста по-малко, в сравнение с в Съединени американски щати, където от 100 хиляди инфектирани 2 198 души са хванали вируса в публичния превоз.

В Испания сходен индикатор е 1 602 случая на 100 хиляди. Няма консенсус измежду специалистите, само че мнозина допускат, че дисциплинираното носене на маски може да е една от главните аргументи за ниския % на предаване на болестта в Хонконг.

В Япония, където процентът на заразяване в превоза също е доста невисок, жителите се придържат към следните три правила: би трябвало да избягвате тесни стаи с неприятна вентилация, места с доста хора, както и стеснен контакт с други хора (и да не говорите, когато сте покрай събеседника).

Тъй като вирусът се предава по въздуха, заради условието за носене на маска, инфекциите в превоза се случват по-рядко. Освен това в рейсовете и метрото хората рядко се хранят, поддържат връзка по-малко и прекарват там доста по-малко време, в сравнение с в офис или ресторант.

Друг значим фактор е подобряването на вентилационните системи в публичния превоз. Също по този начин, с цел да съблюдават пасажерите обществена отдалеченост, в превоза се появиха специфични знаци и стикери. И най-после, защото някои от капчиците, издишани от инфектиран човек, са прекомерно тежки, с цел да останат във въздуха, те се отсрочват на разнообразни повърхности.

Поради това транспортните средства постоянно се дезинфекцират. На доста места по света, в публичния превоз се подхващат и други превантивни ограничения - да вземем за пример инсталирани са дезинфектанти на всяка спирка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР