Мерките срещу нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след

...
Мерките срещу нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след
Коментари Харесай

Нападенията над лекари да се гледат приоритетно, разпоредил Цацаров

Мерките против нападенията над медици, които шумно бяха рекламирани след среща на основния прокурор Сотир Цацаров и здравния министър Николай Петров преди месец, би трябвало да са в деяние до 11 септември. Това излиза наяве от заповед на основния прокурор, публикувана от лекарския съюз, написа в. " Сега ".

С нея Цацаров разпорежда на окръжните прокурори и на градския прокурор на София да основат до въпросната дата организация за " незабавна реакция " на районните прокуратури при подобен жанр закононарушения. Във всяка районна прокуратура, на чиято територия има лечебни заведения, ще има виновен за реакция при набези над лекари. Това може да е районният прокурор или избран от него заместител или прокурор. Той ще би трябвало да организира начална координационна среща с управителите/изпълнителните шефове на съответните лечебни заведения и началниците на териториалните ръководства на полицията. Болничните шефове ще имат " механизъм за неотложно обявяване " при такива закононарушения. Ще се създаде ред за ускорено обезпечаване на доказателствени материали от страна на лечебните заведения в хода на следствието, както и обезпечаване на явяване/призоваване на медицински експерти посредством ръководителите на лечебните заведения. Такива закононарушения ще се проверяват предпочитано, " без забавяния и при опция по реда на бързото произвеждане ", разпорежда се още основният прокурор. Контролът по осъществяването на заповедта е предоставен на заместител основния прокурор Мария Шишкова. Заповедта значително удостоверява, че основни промени в досегашната процедура няма да има. Преди месец основният прокурор разгласи, че във всяка районна прокуратура ще има дежурен прокурор, който ще дава отговор за похищенията против медици.

Впоследствие се оказа, че концепцията е просто да се раздаде телефонът му на лекарите по места и да се дефинират съответни прокурори, които да проверяват тези каузи. Колкото и предпочитано да се проверяват тези закононарушения, присъдите най-вероятно ще си останат условни или санкция, защото всеобщо здравната експертиза в тези случаи е, че от нападението няма разстройство на здравето.

Според сделките от срещата ограничения трябваше да предприеме и Министерство на здравеопазването - да обезпечи всички коли за спешна помощ с паникбутони, GPS системи и директна гласова връзка с полицията или охранителни компании. Няма информация какво се прави по този въпрос. Полицията пък трябваше да направи проучване на всички лечебни заведения, в които има незабавни приемни отделения, и да изготви наставления към мениджърите.

Според упованията на Цацаров ограниченията би трябвало да дадат първи резултати към 30 ноември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР