Мая Манолова Националният омбудсман Мая Манолова призова управляващите да предприемат

...
Мая Манолова Националният омбудсман Мая Манолова призова управляващите да предприемат
Коментари Харесай

Нов тип контрол върху обществено значими сделки


Мая Манолова

Националният омбудсман Мая Манолова прикани ръководещите да подхващат законодателни промени, които да подсигуряват бистрота, надзор и отбрана на публичния интерес и правата на жителите при покупко-продажби от мащаба на продажбата на активите на чешката компания ЧЕЗ у нас.

Позицията на Манолова пристигна часове след разразилия се скандал в Народното събрание в петък поради договорката на ЧЕЗ със основаната преди месеци пазарджишка компания " Инерком ", зад която не е ясно кой стои, само че поради познанството си със собственичката й Гинка Върбакова министър председателят изиска, получи и одобри оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.

В Народното събрание водачът на социалистите Корнелия Нинова прочете декларация, съгласно която страната би трябвало да изкупи ЧЕЗ назад, с цел да се подсигурява сигурността на потребителите на електрическа енергия.

Според Нинова в абсурда би трябвало да се намеси и президентът Румен Радев, тъй като той има отношение към националната сигурност, а енергийната мрежа е част от нея. Соцлидерката прикани и публичния бранител Мая Манолова да вземе позиция, защото ЧЕЗ доставя електричество за 2 милиона семейства.

В отговор Манолова повдигна въпроса за въвеждането на спомагателен надзор върху покупко-продажби от публично значение. В момента Комисията за защита на конкуренцията е единствената институционална цедилка за разрешенията по покупко-продажби за придобивания, сливания и централизация. Тя обаче прави оценка единствено въздействието на договорката върху съответния пазар, без да се интересува за цена, финансова непоклатимост на новия притежател и опит в съответната сфера. Така станаха вероятни редица възприемани като скандални от публичното мнение покупко-продажби, забележителна част от тях свързани с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според омбудсмана би трябвало да се планува законов механизъм, който да пази правата на потребителите при покупко-продажби, които ги засягат.

" В момента от основно значение е контролът, който държавните органи следва да осъществят върху договорката. Очакването на жителите е да се подходи отговорно, да се създадат всички нужни инспекции, с цел да се подсигурява бистрота и надзор. По този метод могат да се изяснят всички условия към икономическите субекти, прехвърлянето на собствеността и финансирането на договорката ", декларира националният омбудсман в известие до медиите.

Манолова добавя, че ще не следи с нараснало внимание развиването на договорката на ЧЕЗ с " Инерком ". " Моят ангажимент е да пазя потребителите и техните ползи да не бъдат неглижирани от институциите ", декларира още тя..

" Безспорно в тази ситуация става въпрос за търговски връзки, само че доставката на електрическа енергия визира освен националната сигурност, само че и директно правата на българските консуматори ", разяснява Манолова и напомня, че една четвърт от жалбите до омбудсмана са от консуматори, а от тях 25 на 100 са недоволства от доставчиците на ток.

" За мен и за всички жители е значимо договорката да бъде осъществена изцяло транспарантно и с ясни гаранции, че няма да сложи потребителите в по-неизгодна позиция. Важно е какви задължения ще поеме новият притежател, какъв е неговият потенциал за осъществяване на активността, какви вложения ще направи и по какъв начин ще усъвършенства качеството на предоставяните услуги. Важно е също по този начин продажбата да не докара до ограничаване или нарушаване на конкуренцията в страната и да не засегне ползите на два милиона български жители, които са клиенти на ЧЕЗ ", добавя омбудсманът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР