Масово туроператорски фирми отказват да организират еднодневни екскурзии до Северна

...
Масово туроператорски фирми отказват да организират еднодневни екскурзии до Северна
Коментари Харесай

Туроператори спират екскурзиите до Македония заради забраната за внос на месо

Масово туроператорски компании отхвърлят да провеждат еднодневни екскурзии до Северна Македония поради строгата възбрана за импорт на месо.

„ В реалност в нашия офис идват хора и непрекъснато ни питат дали няма да вършим скоро екскурзия до там. Те се надяват да съчетат потребното с приятното и да могат да купят някое кило агнешко и яйца за Великденската софра. Ние обаче изрично отхвърляме, защото не желаем да си имаме проблеми с граничните управляващи “, разясниха от кюстендилска туроператорска компания пред "Монитор ".

През последните дни пък на няколко индивида били иззети разнообразни хранителни артикули на границата с Македония, измежду които сирене, яйца и месни артикули, разкриха работещи на ГКПП-Гюешево. За никой не е загадка, че до предходната година кюстендилци всеобщо пътуваха до съседката ни, откъдето си закупуваха главно агнешко месо. За да минат през граница пък в един автомобил се събирали по 4-5 индивида, които си разпределяли покупките. Забраната за импорт на месо не е от през вчерашния ден, само че в този момент контрола е несъмнено засилен, защото Македония не е в Европейски Съюз.

Фермер от дупнишкото село Самораново към този момент може да се похвали, че всичките му към 200 агнета към този момент са капарирани. Цената тази година за живо агне ще бъде 6 лева за кг. Имало и такива, които желали агнетата да са заклани, тогава 1 кг. се продава по към 13-14 лева

„ Моите агнета до комерсиалната мрежа не стигат. Хората идват на място, харесват си агне и по-късно го купуват. Някой избират непосредствено да си го вземат обработено, по тази причина и цената е друга. Просто търсенето е огромно, тъй като всеки желае да си закупи качествено месо и най-много прясно, не стояло по фризерите с месеци наред “, твърди още фермерът от Самораново.

Репортерска инспекция в регионалния град Кюстендил откри, че в комерсиалната мрежа цената на обичайното месо за Великден върви по 14-15 лева за кг. Закупувайки го обаче клиентите в множеството случаи не знаят от кой момент е.

„ Може агнето да е заклано преди месеци. Във всеки случай обаче не е на седмица - две “, изяснява и Иван Петров, в чието семейство традициите по посрещането на Великден се предават от потомство на потомство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР