Любопитно Тайната вечеря - едно от най-великите произведения на Леонардо

...
Любопитно Тайната вечеря - едно от най-великите произведения на Леонардо
Коментари Харесай

Тайната вечеря - едно от най-великите произведения на Леонардо

Любопитно " Тайната вечеря " - едно от най-великите творби на Леонардо Велики четвъртък е обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване  Христо Боснев 29 април 2019, 15:05
айната вечеря е последната вечеря на Иисус Христос с апостолите преди разпятието му.

Велики четвъртък е обвързван с Тайната вечеря, когато е открито тайнственото причестяване.

След вечеря Христос взел самун, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и споделил:

"Вземете, яжте, това е моето тяло! ".

После вдигнал чашата и споделил:

"Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете ". След причастието Христос признал пред своите възпитаници, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия, предава Българска телеграфна агенция.

Тайната вечеря е тематика в доста творби, в това число в изобразителното изкуство, като евентуално най-известната творба е картината на Леонардо да Винчи.

"Тайната вечеря " на Леонардо да Винчи, e нарисувана за херцог Лудовико Сфорца.

The Last Supper, 1495 #italianart #highrenaissance pic.twitter.com/gIQxIe1oqC
— Leonardo da Vinci (@ArtistDaVinci) April 18, 2019
Творбата е една от най-познатите и скъпи картини в света.

Изображението е с размери 460 на 880 см и се намира на стената в трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано. Темата е обичайната за християнското изкуство, само че интерпретацията на Леонардо ѝ придава повече натурализъм и дълбочина.

Да Винчи стартира работата си по "Тайната вечеря " през 1495 и я приключва през 1498 – само че не работи непрекъснато единствено по тази картина през този интервал.

"Тайната вечеря " подчертава върху реакциите на всеки един от апостолите, когато Исус им оповестява, че някой от тях ще го съобщи.

Някой изкуствоведи считат, че концепцията на Леонардо е да показа Бог като "първообраз " на всичко във Вселената. Обръща се внимание на придвижването измежду учениците на Исус, което е провокирано от известието му.

Първото възстановяване на картината е направено от Микеланджело Белоти. Тази реституция издържала малко, по тази причина друга била направена през 1770 година от Джузепе Маза. Маза премахнал работата на Белоти и по-късно преработил картина. Цялото изображение с изключения на три лица било към този момент възобновено, когато Маза бил арестуван за обществено нарушаване на закона.

Голямата реституция
 Манастира Санта Мария деле Грацие в Милано
От 1978 до 1999 Пинин Брамбила Барцилон управлява огромен реставрационен план, чиято цел е трайно да се стабилизира картината и да се отстранен разрушенията, породени от прахуляк, замърсяване и несполучливите опити за реституция от 18 и 19 век.

Тъй като се оказва, че картината не може да бъде преместена на друго място, където да се съхранява по-добре, трапезарията е преобразувана в климатизирано пространство.

След това е подхванато детайлно изследване, с цел да се дефинира истинската форма на картината, като се употребява инфрачервена рефлектоскопия и истинските скици. Тази реституция лишава 21 години.

Легендите към картината:

Има доктрина, оповестена през 1997 в "Прозрението на тамплиерите " от Лин Пикнет и Клайв Принс, съгласно която индивидът, изобразен отляво на Исус (от негово дясно) в действителност е Мария Магдалена, а не деятел Йоан (както множеството историци смятат).
 Леонардо да Винчи
Тази доктрина е централна тематика в нашумелия по-късно разказ "Шифърът на Леонардо " на Дан Браун.

В книгата се споделя, че деятел Йоан/Мария Магдалена има женски гърди, женствени черти на лицето и грациозно се е наклонил към Петър.

Леонардо е бил ловък в рисуването на разликите сред двата пола.

Въз основа на догатката, че до Христос е Мария Магдалена, а не Йоан, се отива още по-далеч и се загатва за „ специфична връзка “ сред двамата. Съществуват художествени критици допускащи тази концепция.

Каквито и теории да съществуват до през днешния ден, едно може да се каже сигурно - "Тайната вечеря " на Леонардо да Винчи, несъмнено е едно от най-великите творби на изкуството в човешката история.

LEONARDO DA VINCI, "THE LAST SUPPER " 1490 Details #art #arttwit #twitart #iloveart #artlover #leonardo #LeonardoDaVinci #Easter pic.twitter.com/CWWrXoIKjH
— Alessandro Fornero (@AlessandroForn6) April 18, 2019

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Христо Боснев Източник: Иисус Христос Тайна вечеря картина Леонардо да Винчи
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР