Лошо е състоянието на склад със стари излезли от употреба

...
Лошо е състоянието на склад със стари излезли от употреба
Коментари Харесай

Склад за пестициди край село Бели мел е оценен като рисков

Лошо е положението на склад със остарели излезли от приложимост препарати за растителна отбрана, намиращи се в землището на село Бели мел. Това установи инспекция на министъра на околната среда и водите Емил Димитров. По предварителни данни от него се чака да бъдат извадени и извозени за неутрализиране към 1,8 тона остарели препарати за растителна отбрана.

Има сложена предупредителна табела „ Опасни токсини “, като няма съществуване на защита. Складът е опустошен и е оценен като рисков, защото отстоянието му е на към 200 метра от левия бряг на река Огоста. В съседство на склада са ситуирани и три от така наречен ББ-кубове, в които се съхраняват излезли от приложимост препарати за растителна отбрана, като при огледа им се откри, че единият е корозирал, в неприятно положение е и има следи от течове.

От страна на специалисти от подразделението Tredi на френската Seche group, които извършват активността по разбор и неутрализиране на пестицидите, беше обяснено, че ББ-кубовете не се предлагат като способ за предпазване, защото това не се смята за дефинитивно неутрализиране и води до формиране на нови рискови боклуци.

При съхранението самите ББ-кубове се замърсяват и следва да се ръководят като рискови боклуци. Това усилва повече от двойно разноските за неутрализиране. Тази процедура в България е въведена от Евдокия Манева като министър на околната среда от 1997 година, като към сегашния миг не се ползва заради несъответствието ѝ с условията на Стокхолмската спогодба.

Старите препарати за растителна отбрана са насъбрани преди 1990 година в тогавашните Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Административнопроцесуален кодекс, като част от пестицидите са в течно, други в прахообразно положение. В интервала 2015-2019 година беше осъществен план „ Екологосъобразно неутрализиране на излезли от приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност “, финансиран по Българо-Швейцарската стратегия за съдействие.

Проектът беше пилотен и по него бяха изнесени от страната и унищожени 3847 тона негодни за приложимост пестициди и други препарати за растителна отбрана, които се съхраняват в хранилища на територията на цялата страна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР