Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад

...
Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад
Коментари Харесай

"Хизбула" е най-силният коз на Иран в Близкия изток

Ливанското шиитско придвижване " Хизбула ", което бе разкритикувано от премиера Саад Харири поради ролята му в района, разшири въздействието си в Близкия изток през последните години, включвайки се в няколко спора по искане на Иран. Според специалисти " Хизбула " е най-силният коз на ислямската република.

Харири, който разгласи изненадващо оставката си на 4 ноември, до момента в който бе в Саудитска Арабия, жигосах язвително намесите в други арабски страни на въоръжената шиитска организация, един от главните играчи в политическия живот на Ливан. Новата политическа рецесия, раздрусала тази страна, наподобява директно обвързвана с гнева на Рияд към " Хизбула ", която съгласно специалисти е " инструмент " на иранската агресия в района, основно в Сирия и Йемен.

" Хизбула " е " най-силният коз " за Техеран в района, само че " тази оставка е показателна за желанието на саудитците да сложат завършек на иранското нахлуване ", сподели специалистът по интернационалните връзки Карим Битар. Двете районни сили от десетилетия водят битка за въздействие.

" Хизбула ", основана през 80-те години на XX век, с цел да се бори против израелската интервенция и последвалата окупация в Ливан, която продължи до 2000 година, получава отдавна финансова и военна помощ от Иран. Посочена като " терористична организация " от Рияд и Вашингтон, обект на американски стопански наказания, " Хизбула " през днешния ден е незаобиколим фактор в споровете, вилнеещи в Близкия изток.

Военни умения

" Чрез " Хизбула " Иран съумя да работи на няколко районни фронта. Групировката бе потребна за разпространение на иранското въздействие ", увери Хилал Хашан, учител по политология в Американския университет в Бейрут. Според специалиста придвижването - " най-важният инструмент на Иран в района " - е образувало в Ирак авторитетните шиитски милиции Хашд аш Шааби.

Има си " сътрудници " в Йемен, където шиитските бунтовници хуси са цел на военна акция, ръководена от Рияд.
Но най-много " Хизбула " направи сирийския режим боеспособен, счита Хашан.

В Сирия, която от 2011 година е редовно опустошавана от гибелен спор, " Хизбула " е неразделен съдружник на президента Башар Асад. " Във военно отношение " Хизбула " се закали в Сирия. Тя закупи умения за осъществяване на настъпления, а освен такива на антибунтовническо придвижване ", сподели Битар.

 Поддръжнички на
© Aziz Taher, Reuters

Поддръжнички на " Хизбула " слушат тирада на водача ѝ Сайед Хасан Насрала.

Според Джоузеф Бахут, анализатор във фондация " Карнеги ", " Хизбула " е станала към този момент даже " модел за подражателство за всички минисили в района ", като бунтовниците хуси в Йемен. Въоръженото придвижване е " перлата в короната, силата ", която разреши на Иран да стане през последните трийсет години " най-голямата мощ в Леванта ", посочи той.

Седмица след оставката си Харири наруши мълчанието си и жигосах в неделя намесите на " Хизбула " в арабските страни. " Казах на " Хизбула ", че е в техен интерес да бъде непокътнат Ливан, да се откажат от някои театри, в които са се намесили ", сподели Харири, чиято оставка още не е призната от президента Мишел Аун. " Имаше ли Саудитска Арабия някаква позиция по отношение на " Хизбула ", в който и да било миг преди войната в Йемен? ", попита Харири, който през последните години е подкрепян от Рияд.

Равновесието на терора

Политическата рецесия поражда страхове, че в Ливан - страна, в която царува нежно равновесие сред обособените общности - може да избухне ново принуждение. В последното си изказване водачът на " Хизбула " Хасан Насрала стигна до такава степен да упрекна Рияд, че е изискал от Израел да нападна Ливан.

Трън в очите на Израел, шиитското придвижване е единствената ливанска секта, която не се отхвърли от арсенала си в края на гражданската война (1975-1990 г.). Еврейската страна и " Хизбула " влязоха през 2006 година във война, която лиши живота на над 1200 души от ливанска страна, най-вече цивилни, и 160 от израелска страна, съвсем единствено бойци.

Експерти считат, че в случай че Саудитска Арабия се опита в този момент да открие фронт против " Хизбула ", заплахата да пламне целият район е напълно действителна. " Иран и " Хизбула " към този момент демонстрираха, че не водят обичайни войни, това ще е асиметрична война, ще удрят там, където боли ", изясни Бахут. " Емирствата, източната част на Саудитска Арабия... (или) може би ще опитат да провокират вълнения в шиитските райони на кралството ", изброява като образци специалистът.

Според Битар сега сме очевидци на " композиция от прекомерно притеснителни фактори ", в това число " саудитската импулсивност, подкрепена от американския президент, който също е доста емоционален, и ескалацията на реториката в Израел ". " Но на този стадий още сме в обстановка на взаимно въздържане, равновесие на терора ", увери Битар. " Те знаят, че възможна война ще бъде унищожителна и за двете страни. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР