Литовски интелектуалци призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да подкрепи

...
Литовски интелектуалци призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да подкрепи
Коментари Харесай

Интелектуалци призоваха Макрон да подкрепи протестите в Беларус

Литовски интелектуалци приканиха президента на Франция Еманюел Макрон да поддържа митингите в Беларус, настояващи за оставката на президента Александър Лукашенко, съобщи AFP.

В отвореното писмо до Еманюел Макрон, подписано от над 40 интелектуалци от Литва, те акцентират, че „ мъже и дами в Беларус са подложени на безчовечен мъчения. И това става в Европа на 21-и век “, пишат още те, както и търсят поддръжка за митингите в Беларус от френския държавен глава, който от през днешния ден стартира тридневна аудиенция в Литва и Латвия, заяви БНР.

Двете балтийски страни се надяват на поддръжката му за уреждането на политическата рецесия в прилежащ Беларус, както и за понижаване напрежението в връзките с Русия, допълват от Франс прес. От организацията припомнят и че в навечерието на обиколката си самият Макрон съобщи, че Лукашенко „ би трябвало да си върви “.

Управляващият от 26 години Александър Лукашенко е упрекван от опозицията, че е фалшифицирал изборите за президент през август. Избори, които и Балтийските страни, и целият Европейски съюз, не признават. А точно Литва, където през днешния ден ще бъде Макрон, даде леговище на водача на беларуската съпротива Светлана Тихановска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР