Литературно - музикална вечер Слава вам, творци велики!..., организирана от

...
Литературно - музикална вечер Слава вам, творци велики!..., организирана от
Коментари Харесай

Средношколското общежитие „Данаил Попов“ с Литературно-музикална вечер „Слава вам, творци велики!...“

Литературно - музикална вечер " Слава вам, създатели велики!... ", проведена от Дружеството на писателите и Средношколско общежитие „ Данаил Попов “, Плевен събра в четвъртък вечер възпитаници, поети, белетристи и фенове на красивото слово в Плевен. Домакин на литературната среща, отдадена на делото на Светите братя Кирил и Методий, стана Художествена изложба Дарение " Колекция Светлин Русев ". Водещ на вечерта беше Свилен Димитров.



Фрагменти от житията на Свети Кирил и Свети Методий - основатели и разпространители на първата славянска писменост - глаголицата, показаха пред присъстващите учениците Цвети Михайлова, Светослав Тодоров и Поли Йорданова. Нагледно, на пано в залата, една след друга бяха изписани и буквените знаци на глаголицата - най-старата позната българска писменост, въведена в средата на 9-ти век в славянския свят и употребена до 16-ти век, когато е сменена от латинската писменост.

Срещата на духа продължи със стихове и специфични поздрави, един от които бе насочен към Мария Копчева - дълготраен учител и педагог в Средношколското общежитие и шеф на Дома на учителя в Плевен. Сред специфичните посетители на срещата бе и доктор Галина Цветкова - ръководител на Общинския комитет " Васил Левски ".

„ Съвременният човек от ден на ден се обръща обратно във времето. От любознание или воден от жаждата за познание, той се стреми да научи повече за себе си и за предците си.Благословената българска памет е тази, която кара народът ни да се изправя и въодушевява от своите учители и будители “, показа на срещата Веселка Лилова, директорна Общоградското средношколско общежитие.

От името на учениците в Общежитието Веселка Лилова одобри и подарък от Дружеството на писателите в Плевен - литературнияалманах " Мизия ", връчен й от ръководителя на Дружеството Албена Декова. Изданието е годишен алманах и показва творчеството на създатели, които живеят в Плевен, както и на такива, родени и израснали в града.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР