Чрез ново споразумение с Египет да се заобиколи ГКПП Рафах,

...
Чрез ново споразумение с Египет да се заобиколи ГКПП Рафах,
Коментари Харесай

Египет позволи на камионите с хуманитарна помощ да заобиколят ГКПП Рафах

Чрез ново съглашение с Египет да се заобиколи Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах ", камиони с филантропична помощ влязоха в Газа от Южен Израел , само че не стана ясно дали филантропичните групи ще имат достъп до помощта заради продължаващите боеве в региона, съобщи АП.

След като по-рано този месец, Египет отхвърли да отвори своята страна от граничния пункт, до момента в който контролът върху него не бъде върнат на палестинците. Все отново Египет се съгласи краткотрайно да отклони трафика през израелския пропускателен пункт " Керем Шалом " , основният товарен терминал в Газа, след диалог сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и египетския президент Абдел Фатах Сиси.

Но този пункт е значително недосегаем заради боевете, свързани с офанзивата на Израел в близкия град Рафах. Израел твърди, че е разрешил на стотици камиони да влязат, само че организациите на Организация на обединените нации споделят, че нормално е прекомерно рисково да се вземе помощта от другата страна.
 Египет отхвърли предлагането на Израел за отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт
Египет отхвърли предлагането на Израел за отварянето на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах "

Това е главен пропусквателен пункт за филантропичната помощ

На 26 май египетската държавна телевизия Al-Qahera излъчи фрагменти, на които се твърди, че са камиони, влизащи в Газа през " Керем Шалом ". Халед Зайед , началник на египетския Червен полумесец на Синайския полуостров, който се занимава с доставката на помощ от египетската страна на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах ", сподели пред АП, че 200 камиона с филантропична помощ и четири камиона с гориво са планувани да бъдат изпратени до " Керем Шалом ".

Южна Газа се изправи пред филантропична рецесия, откогато Израел стартира това, което израелските управляващи назовават . Оттогава над 1 милион палестинци са избягали от града, като множеството към този момент са били разселени от други елементи на обсадената територия.

Северна Газа, която беше значително изолирана от израелските войски в продължение на месеци и където Световната стратегия за храните на Организация на обединените нации твърди, че има от ден на ден дефицит на храна, към момента получава помощ по два сухопътни маршрута, които Израел отвори в отговор на международното отвращение след израелските удари,
 Израел бомбардира Северна Газа
Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на региона от седмици

Камионите с филантропична помощ влизат в Газа и през издигнатия от Съединени американски щати плаващ пристан, само че потенциалът му остава надалеч под 150-те камиона дневно, на които се надяваха управляващите. Хуманитарните групи споделят, че територията се нуждае от общо 600 камиона дневно, с цел да посрещне колосалните филантропични потребности.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху не отстъпва от завладяването на Рафах, тъй като по този начин, по думите му, ще отстрани последните останали батальони на Хамас и ще реализира задачата си за " цялостна победа " над екстремистите, които неотдавна са се прегрупирали в други елементи на Газа, където военните към този момент са работили.

Нетаняху е изправен пред възходящ напън от израелската общност да подписа договорка с Хамас за освобождение на останалите заложници - нещо, което Хамас отхвърли да направи без гаранции за завършек на войната и цялостното евакуиране на израелските войски. Нетаняху и други израелски водачи изключиха този вид.

" Хамас " отхвърля за възобновени договаряния с Израел

Според появилите се известия, рестатът се очакваше през идната седмица

На 25 май още веднъж израелци стачкуваха в Тел Авив против държавното управление, като упорстваха за връщането на заложниците. Протестиращите приканиха за оставката на Нетаняху и желаеха нови избори. Стигна се и до конфликти с полицията.

Международният напън също нараства, защото войната оставя Израел все по-изолиран на международната сцена.

Вече три европейски страни оповестиха,, а в това време основният прокурор на Международния углавен съд на Нетаняху и израелския министър на защитата Йоав Галант, дружно с трима водачи на Хамас.

Висшият съд на Организация на обединените нации също сподели, че Израел би трябвало да даде на проверяващите военни закононарушения достъп до Газа.

Израел надали ще извърши заповедите и остро осъди хода на МНС към заповеди за арест на неговите водачи. Израел твърди, че поставя всички старания да избегне пострадването на цивилни и упреква Хамас за гибелта им, защото екстремистите работят в гъсто обитаеми региони.
 Израел не изключва атака в Рафах и след заповедта на Министерски съвет
Израел не изключва атака в Рафах и след заповедта на Министерски съвет

Според израелските управляващи, те към момента имат право на някои военни дейности там
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР