Лидерът на Лейбъристката партия Антъни Албанезе обяви победа на изборите

...
Лидерът на Лейбъристката партия Антъни Албанезе обяви победа на изборите
Коментари Харесай

Лейбъристите в Австралия сложиха край на 9-годишното управление на консерваторите

Лидерът на Лейбъристката партия Антъни Албанезе разгласи победа на изборите в Австралия, като съобщи, че неговите съграждани са дали своят вот за смяна, поставяйки завършек на деветгодишното ръководство на консерваторите.

В победната си тирада Албанезе даде обещание да трансформира Австралия в " суперсила " с възобновима сила. Той добави, че ще взе участие като нов австралийски министър-председател в четиристранната среща на високо ниво със Съединени американски щати, Индия и Япония , която е планувана за вторник.

Британският министър председател Борис Джонсън поздрави Албанезе за успеха и съобщи, че " чака с неспокойствие " да работи с него. " Нашите страни имат дълга история и ярко бъдеще дружно ", добави Джонсън, определяйки ги като " процъфтяващи демокрации, споделящи общи хрумвания ", които работят " с цел да създадат света по-добро, по-безопасно, по-зелено и по-проспериращо място ". Той акцентира, че сред двете страни има близки връзки и са изправени пред общи провокации.

Англия, Австралия и Съединените щати подписаха през септември 2021 година  пакта за сигурност AUKUS, целящ да противодейства на възходящото въздействие на Китай в Тихоокеанския район. Лондон подписа и комерсиално съглашение с Австралия след Брекзита, напомня Агенция Франс Прес.

Загубата на Скот Морисън на изборите " ме устройва доста добре ", съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, до момента в който предаваше поста си на новата ръководителка на френската дипломация Катрин Колона. Той дефинира дейностите на изгубилия австралийски министър председател като брутални, цинични и некомпетентни.

Преди осем месеца Морисън обтегна съществено връзките сред Канбера и Париж , като скапе подписан с Франция контракт за закупуване на подводници, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР