Либийците в унищожения град Дерна излизат по улиците. Хиляди протестират

...
Либийците в унищожения град Дерна излизат по улиците. Хиляди протестират
Коментари Харесай

Либия: опасност от репресии заради гнева на хората

Либийците в заличавания град Дерна излизат по улиците. Хиляди стачкуват и упорстват за отговорност от управляващите поради тежките наводнения, които убиха хиляди на 11 септември. 

В продължение на часове стачкуващите скандираха: " Агила, не те желаеме! Всички либийци са братя ". Призивът им беше извърнат към ръководителя на Народното събрание в източната част на страната Агила Салех. Протестиращите упорстват за обезщетения. Те също по този начин желаят интернационално наблюдаване на ремонтните действия в опустошения град. 

" Божие дело "  или незаконна немарливост?

" Насъбрал се доста яд към Народното събрание, защото му лиши четири дни да се събере, а по-късно ръководителят на Народното събрание се закани на либийците, тъй като се осмелявали да упрекват политиците и да задават въпроси ", споделя за Дъждовни води Тарек Мегериси от Европейския съвет за външна политика.

Миналата седмица Салех разгласи, че наводненията са " божие дело "  и политиците нямат виновност. Но редица отчети установяват, че язовирите в страната не се поддържат от години.

На 11 септември проливни дъждове предизвикваха скъсването на стените на два язовира край Дерна. По данни на Организация на обединените нации наводненията са унищожили една четвърт от крайбрежния град и са лишили живота на близо 4000 души. Още към 10 000 се търсят. Доброволци не престават да търсят телата на починалите, в това време здравни организации предизвестяват, че изровените мини съставляват сериозна опасност. Разпространяват се и заболявания като холера. 

По улиците на Дерна, който беше унищожен от наводняване, се разнася миризма на разлагащи се труповеСнимка: Zohra Bensemra/REUTERS

Едва ли някой ще понесе отговорност

Либийската прокуратура стартира следствие и в профил от поста кмета на Дерна Абдел-Монейм ал-Гаити. Но съгласно наблюдаващи надали ще има по-сериозни последствия за него, защото той е родственик на ръководителя на Народното събрание Агила Салех, припомня Мегериси. 

Липсата на доверие в обществените институции е евентуалната причина и за желанието на протестиращите сами да раздадат правдивост. Ройтерс съобщи, че в понеделник група демонстранти е запалила къщата на кмета на Дерна. 

Друга причина може да е решението на Народното събрание в източната част на страната Фондът за възобновяване на Дерна да се ръководи от ръководителя на Народното събрание, отстранения кмет и Саддам Хафтар, наследник на авторитетния боен военачалник Халифа Хафтар. Според Амнести интернешънъл силите на Саддам Хафтар са виновни за " редица ужаси "  срещу либийски жители от 2016 година насам.

Същите трима мъже са били виновни и за Фонда за възобновяване на Дерна след завземането му от военачалник Хафтар, което докара до убийствата, обезлюдяването и задържането на една четвърт от популацията, напомня Тарек Мегериси. Този фонд обаче се изпарява. През идващите години не се следи някакво усъвършенстване в тази посока, а през 2022-а Трансперънси интернешънъл постави Либия на 171-во място от 180 страни в своя Индекс за усещане на корупцията.

Опустошеният от потопа пристанищен град Дерна от птичи погледСнимка: Ayman Al-sahili/REUTERS

Промяна в Либия не се задава

Наблюдателите не чакат, че митингите в Дерна, която се ръководи от администрацията на премиера Осама Хамад, подкрепян от военачалник Хафтар, ще се увенчаят с политически триумф. Ако те обаче продължат, специалистите не изключват насилственото им потушаване. " Политиците и елитът са наясно с възходящия яд и към този момент дават отпор ", споделя Мегериси. " Това става посредством изпращането на представители на организациите за сигурност на място ". Междувременно публицистите бяха евакуирани от града. 

Либийският специалист Мегериси не таи очаквания, че националният яд може да докара до ползотворно съдействие сред съперничещите си държавни управления или пък до преустановяване на политическия раздор в страната. От 2014 година насам Либия на процедура е разграничена на две елементи - източна и западна, като интернационално приетото държавно управление на националното единение с посредничеството на Организация на обединените нации е основано в западния град Триполи, а източната администрация и Либийската национална войска на военачалник Хафтар - в Тобрук. 

" Ако има нещо, в което Хафтар и либийските политици са положителни, това е потискането на гнева, потискането на недоволството, затварянето на хора за това, че са дръзнали да стачкуват и да изразят мнението си, както и превъзмогването на политически стихии ", счита Мегериси.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР