Леле, какви страхотни телевизори! Изключителни са, казва клиент на знаменития

...
Леле, какви страхотни телевизори! Изключителни са, казва клиент на знаменития
Коментари Харесай

Руснаците могат да си купят от Казахстан каквото поискат

" Леле, какви страхотни тв приемници! Изключителни са ", споделя клиент на популярния битак в Алмати, до момента в който почуква по екраните им с пръст. Това пазарище е може би най-голямото в Централна Азия и там без проблеми може да се откри електроника, в това число от производители, които към този момент са напуснали Русия. Също без проблеми могат да се купят неголеми партиди и те да бъдат изпратени в Русия, разкрива репортаж на Дъждовни води. 

Уреди за вграждане на известна немска марка могат да вземем за пример да се купят и да бъдат изпратени в Москва, Краснодар или Оренбург, въпреки публични доставки на такава продукция да няма. Дистрибуторът на съответната германска компания в Алмати отхвърля да отговори на заложените му въпроси, само че Дъждовни води открива, че през 2022-а година, когато стартира войната и са въведени глобите, облагата му е повишена два пъти.

На битака в Алмати хората се отнасят напълно умерено към опциите за изпращане на артикули в Русия, някои даже не крият пред Дъждовни води, че добре печелят от тази активност.

Сивата стопанска система в Казахстан процъфтява

През март 2022-а година Русия позволява т.нар успореден импорт. Схемата е относително елементарна: истинските артикули, които към този момент не могат да се купуват в дадена страна поради глобите - било то коли, перални машини или аварийни елементи - се поръчват и внасят през друга, трета страна. Миналата година размерът на паралелния импорт в Русия е надхвърлил 20 милиарда $.

Що се отнася съответно за Казахстан, то износът оттова за Русия се е нараснал през 2022-а година съвсем с два милиарда $ и е достигнал девет милиарда.

Както изяснява пред Дъждовни води икономическият анализатор Арман Бейсембаев, със сив експорт в Казахстан се занимават както частни лица, по този начин и междинни или даже огромни компании. По публични данни сивата стопанска система в Казахстан е към 15 %, само че действително може да е и два пъти по-голяма.

" Проблемът е в това, че опция за надзор няма ", споделя Бейсембаев пред Дъждовни води. Той добавя, че на битака в Алмати няма отчетност, няма контрол и въобще не е ясно какво става. Определя го като черна дупка - в случай, че данъчните служби въобще нямат показа какви и какъв брой налози могат да съберат оттова.

На битака в Алмати не се тревожат за бъдещето

В тази обстановка Западът се пробва да окаже напън на Казахстан: в страната от първи април е в действие онлайн-система за мониторинг на вноса и износа на стоките от задгранични производители. Но многочислените други възможности за успореден импорт в Русия остават.

Причината - Русия и Казахстан имат една от най-дългите сухопътни граници в международен мащаб: 7600 км. Има премного място за вкарване и изкарване на артикули. При това двете страни членуват в един и същи митнически съюз, около което стоките могат да се транспортират относително гладко, изяснява пред Дъждовни води икономическият специалист Магбат Спанов.

" Тези мита, които се внасят в общата каса, се поделят сред двете страни. Митнически пунктове на границата сред Казахстан и Русия няма, а казахстанското държавно управление няма да ги конфигурира - в случай че желае, Западът да разположи свои. Основният въпрос е, че не би трябвало да се работи с нашите органи, а с компаниите, които доставят тази продукция ", споделя специалистът Спанов.

По неговите думи, износът на електроника от Казахстан за Русия от началото на войната е повишен няколко пъти (някои даже загатват 22 пъти). На Запад заплашват Казахстан с вторични наказания, само че както наподобява - сивата търговия с Русия ще продължи да върви и отсега нататък. Такива най-малко са упованията на битака в Алмати.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР