Лазаровден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява.Лазаровден се празнува

...
Лазаровден християните посвещават на Лазар, когото Исус възкресява.Лазаровден се празнува
Коментари Харесай

Лазаровден е, започва подготовката за Страстната седмица

Лазаровден християните посвещават на Лазар, който Исус възкресява.

Лазаровден се чества постоянно осем дни преди Великден и с него стартира подготовката за Страстната седмица. Празникът се назовава още Лазарица, Лазар, Лазарова събота.

Лазар от Витания и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и повярвали в неговата задача. Според евангелието Лазар се разболял и починал, когато Спасителят бил в земите оттатък река Йордан. Месията обаче се върнал и възкресил покойника, който по-късно станал свещеник на процъфтяващия кипърски град Китион.

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клончета, които ще красят вратите на идващия ден - Цветница (Връбница).

В националния бит Лазаруване се включват девойки на възраст от 6 до 12 години - лазарки. Те са събират на групи от 6-7. Четири от тях са певици, две са " шеталици " (танцьорки) и една " кумица ". Тя води групата и прибира подаръците. Момичетата обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, изобилие и сватба. Вярва се, че която мома не е лазарувала, тя няма да се ожени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР