Купуваме само най-евтиното, друго не можем да си позволим: Германия

...
Купуваме само най-евтиното, друго не можем да си позволим: Германия
Коментари Харесай

Купуваме само най-евтиното: какво е да си беден в една от най-богатите страни

" Купуваме единствено най-евтиното, друго не можем да си позволим ": Германия е една от най-богатите страни в света, само че към 10% от възрастните германци прекарват старините си в беднотия. Какви са аргументите и по какъв начин се живее по този начин?

Уве Зауер е на 66 години, по специалност е строител на пещи и камини. Работил е 20 години по специалността. Днес е пенсионер и му се постанова да претърпява с 321 евро на месец.

„ Работата ми беше доста тежка. След толкоз години в тази специалност кръстът ми е разрушен, коленете - също. Но никой не се интересува от това ", споделя мъжът.

След тежка автомобилна злополука през 2013 година Зауер претърпява интервенция на десния крайник. Поставени са му две железни пластини и девет винта. След което е пенсиониран по болест.

Милиони живеят в беднотия

Понеже парите не му стигат, постоянно посещава кухня за небогати в Берлин. В нея се подготвя храна за най-малко 120 души дневно, настрана се доставят 500 литра яхния на разнообразни обществени организации.

„ При нас идват хора от най-ниската обществена каста. Хора, които нямат задоволително пари, с цел да изкарат месеца ", споделя Михаел Райхелт от обществената кухня.

Статистиката демонстрира, че през 2019 година в Германия общо 3,2 милиона души над 66 години са живели в беднотия. Към тази категория се причислява всеки, който получава по-малко от 60% от междинния за страната приход. Това се равнява на 781 евро на месец. Който разполага с по-малко от тази сума, в Германия е считан за безпаричен.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз към 10% от германците над 66 години живеят в беднотия. По този индикатор страната заема място в средата на класацията - наедно с страни като Испания и Чехия. Най-много небогати в тази възрастова група Организацията за икономическо сътрудничество и раз записва в Южна Корея (43%), следвана от Латвия и Естония. България заема четвъртото място с над 27% дял на хората над 66 години, които живеят в беднотия.

Причините, водещи до беднотия, могат да бъдат най-различни: да вземем за пример ниско възнаграждение на труда или дълги интервали на безработица, изяснява Марион Висоцки, която управлява берлинската обществена кухня. Срамно е, че в страна като Германия кухните за небогати са се трансформирали надали не в институция, от която зависи оцеляването на толкоз доста хора, прибавя тя.

" Не, не се срамя "

Веднъж седмично Уве Зауер и брачната половинка му пазарят храна в магазина. Там те избират единствено най-евтиното - да вземем за пример 400 грама мек колбас за 99 евроцента. „ Друго не можем да си позволим ", споделя Уве. " Но сме привикнали да се оправяме с малко. Човек не се нуждае от кой знае какъв брой, с цел да е благополучен. Здравето въпреки всичко е най-важното на този свят. "

Всеки четвъртък двамата посещават обществената кухня. И не се срамят, че зависят от тази помощ. " Не, не се срамя. Бедността не позори индивида ", споделя Уве Зауер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР