Криоаналгезията навлиза и у нас, имаме контакти са най-утвърдените европейски

...
Криоаналгезията навлиза и у нас, имаме контакти са най-утвърдените европейски
Коментари Харесай

Д-р Колчаков: Криоаналгезията навлиза у нас, подготвят се специалисти за тази дейност

„ Криоаналгезията навлиза и у нас, имаме контакти са най-утвърдените европейски и международни експерти, които създават интернационалните стандарти по критериите на положителната здравна процедура. Стремежът е това лекуване да стане налично, като се надяваме нашите здравни политици, Здравната каса, Комисията по опазване на здравето в Народното събрание да прегледат такава опция “. Това съобщи пред телевизия Bulgaria On Air анестезиологът доктор Иван Колчаков.

Той изясни, че нашите анестезиолози от години работят взаимно с водещия европейски експерт в региона на криоаналгезията доктор Игор Филиповски, към този момент имаме сертифицирани лекари за тази активност, а следва през тази седмица да се организира обучителен курс и два уъркшопа в лечебни заведения „ Софиямед “ и „ Пълмед “.

„ Острата болежка от дълго време не е проблем в медицината. Хроничната болежка обаче е международен проблем, изключително при онкологични болести. Криооперацията е нова съвременна активност, която стъпва на от дълго време известни правила от времето на Наполеон. Неговият основен боен доктор е ползвал студотерапия като е заливал крайниците на бойците, на които е трябвало да бъдат ампутирани крака. Постигат се три резултата – обезболяване, стесняване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвозагубата и инфекциите “, описа доктор Колчаков.

Той уточни, че през май в Копенхаген е имало работно посещаване на група български лекари, като в датската столица е била учредена интернационалната асоциация по криоаналгезия.

„ Нашият сътрудник доктор Филиповски, който е приключил в Скопие, след това дълги години е работил в Германия, в този момент в Дания, основа първият център по криоаналгезия в Копенхаген. Наскоро той бе поканен и в Норвегия да направи първия център. Той ще бъде тази седмица и в България, ще взе участие в първия европейски конгрес по хирургия на ръката, който се организира у нас. Целият хайлайф в хирургията на крайниците ще бъдат в Пловдив и ние организираме два уъркшопа в двете лечебни заведения “, сподели анестезиологът.

Д-р Колчаков уточни и преимуществата на криоаналегзията.

„ Болката се организира посредством рецептори, които са на повърхността, и посредством нерви към мозъка. Целта е този нерв да бъде замразен и той да не организира болката към мозъка. В предишното това се е правело с хирургичен прорез, с който са били прекъсвани нервите, което обаче е необратим развой. Ние го вършим посредством съвременна инсталация, чрез абокат една дребна сонда отива до нерва и замразява сектор от него. Той стопира да организира, нервът не се унищожава. Нервът е доста деликатна тъкан, ефектът е дългогодишен – 6 месеца, една година, до 2 години. При доста от пациентите болката към този момент не се появява “, посочи доктор Колчаков и още веднъж акцентира, че методът е изключително подобаващ за онкологично заболели.

За разлика от анестезията с фентанилови помпи, криоаналгезията не основава взаимозависимост и няма странични резултати.

„ На образованието, което следва, ще вземат участие и сътрудници експерти по ехография, които разполагат с най-авангардната инсталация за разкриване на нерви, тъй като е значимо да се влияе не върху моторни, а върху сетивни нерви. Един от пациентите ни е с карцином на простатата, с метастази в ребрата и с нетърпими болки “, даде образец доктор Колчаков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР