Операцията продължава 8 часа, като е извършена резекция на част

...
Операцията продължава 8 часа, като е извършена резекция на част
Коментари Харесай

Уникална за региона високотехнологична робот-асистирана операция беше извършена в Сърце и Мозък Бургас

Операцията продължава 8 часа, като е осъществена резекция на част от белия дроб, дружно с основния бронх

Специалистите от отделението по  извършиха комплицирана робот-асистирана белодробна интервенция. Екипът, взаимно с доцент Цветан Минчев –  водещ експерт в роботизираната гръдна хирургия, оперираха 40-годишна пациентка с необичаен израстък, съвсем изцяло запушващ дихателните пътища.

Пациентката е имала недоволство от зной с неустановена причина. След като лекуващият ѝ доктор прави проучвания, се открива, че повода е новообразувание на основен бронх. Пациентката е ориентирана към отделението по гръдна хирургия за уточняване на болестта. Специалистите организират бронхоскопия за диагностично доуточняване на туморното образувание. След получени резултати пациентката е готова за робот-асистирана намеса.

Операцията продължава 8 часа, като е осъществена резекция на част от белия дроб, дружно с основния бронх. Извършена е реорганизация на бронха за възобновяване целостта на дихателните пътища. Оперативната минимално инвазивна намеса е осъществена благодарение на роботизираната система da Vinci X през 4 дребни разреза от по 1 см.

На първия ден след интервенцията пациентката е изправена на крайници и няма усложнения в дишането. Бронхопластичните интервенции като тази са от най-високо равнище на трудност в гръдната хирургия и се организират едвам в няколко центъра в страната. Едни от главните преимущества на роботизираната интервенция са бързото възобновяване на пациента и минималната болежка в следоперативния интервал, които обезпечават комфорт на пациентите, подложени на сходни интервенции. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР