Красотата е морал. Грозното, което ни обгражда, е знак за

...
Красотата е морал. Грозното, което ни обгражда, е знак за
Коментари Харесай

Майсторският клас на Райна Кабаиванска навърши двадесет години

 „ Красотата е морал. Грозното, което ни обкръжава, е знак за една неморална липса на хубост, на изкуство. Изкуството ни въздига и ни оказва помощ да надживяваме грозотата на материалното. Съществуват актьори, напълно отдадени на личното си творчество, които непременно търсят цялостна реализация, жертвайки усеща и персонални страсти за изкуството. Те заслужават почитание, само че аз избирам хубостта на равновесието, любознанието към всички прояви на живота, смелостта към другите опити.

Изкуството би трябвало да споделя нашите очаквания, нашия метод да гледаме на света. То би трябвало да бъде обилно и безрезервно. Да не крие нито подозренията, нито несигурността ни. … Артистът би трябвало да има самотната храброст на хубостта, смелостта да се бори за идеали. Ние не можем да живеем без играта на фантазията, без свободата на въображението, не можем да бъдем пандизчии на действителността. Изкуството е постоянно против стандартното и баналното. То ни учи на непоносимост, разкрива ни живота и в това време ни прави негови съдници. Изкуството е сериозната съвест на света… “ Това е част от словото, което Райна Кабаиванска произнася на 11 март 1998 година по време на церемонията за присвояването ѝ на званието „ лекар хонорис идея “ на Нов български университет.

Три години по-късно се организира първият майсторски клас на певицата.

В звуковия файл чуйте какво показа Райна Кабаиванска за началото на тази всеотдайна среща с младите оперни артисти от целия свят.

 „ Основна полезност на университетското обучение е основаването и развиването на школи на огромните имена в науката и изкуството. Днес музикалният и университетският свят приказват за Школата на Райна Кабаиванска, която повече от двадесет години преподава на по-младото потомство свои сътрудници голямото завещание на класическия оперен спектакъл “ – написа доктор Георги Текев в специфичното първокласно издание на албума, отдаден на майсторските класове.

Д-р Текев е изпълнителен шеф на Нов български университет, член на настоятелството на университета, управител и основател на майсторския клас. Спомня си, че организирането и началото на тези класове е лишило няколко години. Освен с организацията и самото осъществяване на курсовете тук в София и в Италия, той следи развиването на всеки един от младите артисти, а когато е допустимо, участва на техни участия тук и по света.

 За тази година още веднъж е планувано през месец септември в София да дойдат артисти, които да работят с Райна Кабаиванска. След това всеки един от тях получава разнообразни стипендии – за повсеместен курс в академията в Модена, където да работи с певицата; за друг интервал от време, през който да бъде неин леден тук или в Италия и други Майсторският клас още веднъж ще бъде в Софийската опера. Вече са извършени диалози с акад. Пламен Карталов. Софийската опера също е отдавнашен сътрудник на майсторските класове. Освен че те се организират в постройката на операта, като се изключи че Гала концертът е с присъединяване на Оркестъра на операта, студентите на Райна Кабаиванска постоянно вземат участие в спектакли на театъра. Публиката ги е приветствала в „ Бохеми “ и „ Турандот “ на Пучини, „ Вертер “ на Масне, „ Дон Паскуале “ на Доницети, „ Трубадур “ на Верди и други

Самата Райна Кабаиванска е доста горда със своите възпитаници, които към този момент пеят по целия свят. „ Някои имат по-големи партии, други пеят в по-малки, само че за мен е значимо, че те към този момент са взели хляба в ръцете си “.

Чуйте какво още споделя Райна Кабаиванска

 Първият майсторски клас се организира от 15 до 24 септември 2001 година в Националната художествена изложба. Участват оперни артисти единствено от България. Сред тях са Ина Кънчева, Цветана Бандаловска, Камелия Кадер, Илиана Селимска и други Гала концертът е в Софийската опера, на пулта е Найден Тодоров, който с дребни изключения и до през днешния ден е постоянен диригент на тези събития. Пианист-акомпанятор през цялото време е проф. Боряна Ламбрева. Много от участниците в първите класове към този момент са одобрени артисти. Ето и няколко имена – Прити Йенде, която през днешния ден е международна звезда, Вероника Симеони, Мария Агреста, Андреа Каре, Марили Санторо, а българските участници са измежду водещите солисти в театрите в страната. Към изброените малко нагоре имена прибавяме още няколко – Добрина Икономова, Мария Радоева, Пламен Кумпиков, Яница Нешева, Делян Славов, Марк Фаулър, Александър Носиков, Константин Мечков, Диана Василева, Иво Йорданов, Марияна Панова, Вера Гиргинова, Нона Кръстникова, Веселин Михайлов, Йоана Кадийска и други През февруари за концерт със Софийската филхармония се завърна Мария Радоева. Какво показа тя чуйте в звуковия файл.

В момента в академията в Модена има двама българи – Александрина Михайлова, която работи върху няколко партии, и Йосиф Славов, който се приготвя за конкурс на името на Елена Образцова в Москва.

В звуковите файлове чуйте какво описаха те.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР