Впечатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди Из църковното минало

...
</TD
>Впечатляваща изложба на богослужебна утвар и одежди Из църковното минало
Коментари Харесай

Уникална изложба показва съкровище от Пловдив

Впечатляваща галерия на богослужебна утвар и одежди " Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия " ще бъде открита на 17 юни 2024г., понеделник, в 18 часа в храма " Св. Димитър Солунски " в Стария град.

Изложбата се осъществя с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който ще отслужи церемониален молебен.

Експозицията с скъпите артефакти ще остане отворена в продължение на месец и е с вход свободен. Посетителите ще могат да видят експонати, които в никакъв случай не са показвани.

Сред тях са Напрестолен Кръст с подложка с гравиран надпис " †Пловдивски митрополит Максим ", принадлежал на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Максим (1906-1938 г.), Архиерейска корона (митра) от края на XVIII до началото на XIX в., Потир (чаша) с гравирана датировка от 1659 година и ктиторски надпис на донорите му.

Датировката съответствува със служението на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Гавриил (1636-1673 г.). Друг забавен експонат е Архиерейски скиптър с гравирана датировка 1784 година, принадлежал на Негово високопреосвещенство Филипополския митрополит Кирил, който е управлявал епархията в интервала 1780-1808 година

Публиката ще има опцията освен да види впечатляващите артефакти, само че и да научи каква е функционалността и символиката им в богослужението.

С изложбата " Из църковното минало на Пловдивската Света митрополия " ще бъде обещано началото на тримесечния мултижанров фестивал " Лято в Стария град ", проведен от Агенция " Антракт ".

Фестивалът се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

В идващите три месеца, той ще извърши архитектурния резерват с поредност от забавни събития - концерти, куклен спектакъл за деца, танцови ателиета, турове с екскурзоводи и доста други. Всички събития от програмата са с вход свободен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР