Зеленски каза кога би отправил предложения за мир на РусияПрезидентът

...
Зеленски каза кога би отправил предложения за мир на РусияПрезидентът
Коментари Харесай

Зеленски каза кога би отправил предложения за мир на Русия

Зеленски сподели по кое време би отправил оферти за мир на Русия
Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи в Бюргенщок в Швейцария, че ще насочи оферти за мир на Русия, откакто те бъдат валидирани от интернационалната общественост, съобщи Франс прес. Украинският водач сподели това по време на интернационалната конференция за мир в Украйна, която се откри през вчерашния ден в Швейцария и продължава и през днешния ден
Кения, Саудитска Арабия и Турция към този момент показаха страдание, че съветският президент Владимир Путин не е бил поканен да взе участие във форума.
„ Тази среща на върха можеше да бъде ориентирана повече върху резултатите, в случай че другата страна в спора, Русия, присъстваше в тази зала “, съобщи турският външен министър Хакан Фидан.
Но болшинството от към 90 страни, присъстващи на форума, показаха поддръжка за Украйна и приканиха за обективен мир, учреден на устава на Организация на обединените нации.
„ Когато проектът за деяние бъде комплициран на масата, признат от всички и бъде транспарантен за народите,
тогава той ще бъде обявен на представителите на Русия, с цел да можем в действителност да сложим завършек на войната “, даде обещание украинският президент при откриването на двудневната среща на върха. Президентката на Швейцария Виола Амхърд прикани интернационалната общественост да приготви почвата за директни диалози сред двете воюващи страни.
Вече се обмисля и втора среща на върха, на която Киев се надява, че ще взе участие и съветска делегация.
„ Следващата конференция не би трябвало да се организира без Русия. Ние би трябвало да приказваме на врага “, съобщи президентката на Словения Нашата Пирц Мусар. Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани да се разшири кръгът на страните към масата за диалози.
„ Украйна даде индикации, че мисли, че тази война би трябвало да завърши посредством договаряния
и това включва и договаряния с Русия “, съобщи пред публицисти съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан. „ Сега от позиция на Украйна става дума тя да бъде във допустимо най-хубавата позиция на бойното поле, с цел да бъде във допустимо най-хубавата позиция и на масата за договаряния “, добави той.
„ Заедно ние вършим първите стъпки към един обективен мир “, сподели украинският президент и добави, че светът е по-силен от Владимир Путин.
Днес на форума ще се дискутират три тематики в работните групи на срещата на върха – нуклеарната сигурност, свободата на корабоплаването и хранителната сигурност и филантропичните аспекти, по-специално ориста на украинските деца, депортирани в Русия.
Премиерът на Ирландия Саймън Харис назова това кражба на деца и съобщи,
че чака тя да се ускори с приближаването на лятото. Украйна желае Русия да й върне близо 20 000 малолетни, депортирани или преместени наложително в Русия.
На срещата в Швейцария Съединени американски щати са представлявани от вицепрезидента Камала Харис,
която даде обещание помощ от над 1,5 милиарда $ за Украйна, главно за филантропична помощ и за поддръжка за енергийния бранш.

Преди форума в Швейцария тематиката за Украйна беше и измежду водещите тематики на срещата на върха на Г-7 в Италия.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР