Коя е най-многократно тълкуваната наука? Оказва се че най-неточната наука

...
Коя е най-многократно тълкуваната наука? Оказва се че най-неточната наука
Коментари Харесай

Историческите събития през очите на различните народи

 германски-войници-маршируват-през-Втората-световна

Коя е най-многократно тълкуваната просвета? Оказва се че най-неточната просвета се назовава история. Във всяка страна историческите събития могат да се интерпретират по друг метод. Хайде да се убедим в това.

Втората международна война е поставила отпечатък върху орисите на доста страни. В модерна Германия към нейното проучване подхождат със особено внимание. Причината за това е стремежът на немците да не повторят грешките от предишното. Но би трябвало да се означи, че до 60-те години нейното разискване в учебно заведение било мълчешком неразрешено.

Американците не се стараят изключително съзнателно да преглеждат хронологията на Втората международна война. Дори за Германия оповестяват апропо като за страната, почнала международната война, както и че там била разрушена Берлинската стена. С това познанията им за световната злополука от средата на 20 век се изчерпват.

Британските възпитаници стартират да четат за историята на човечеството, включително и за Втората международна война, в началните класове. По-подробно нейно проучване се организира в горните класове и то в случай че учениците изберат предмета „ история “ по желание.

Руските възпитаници няколко пъти се срещат с епохалното събитие. Втората международна война се причислява към Великата Отечествена война, т.е. към интервала, когато в нея взе участие Съюз на съветските социалистически републики.

И за дата на нейното привършване е признато да се счита 9 май – денят, когато Германия подписала акта за капитулация. Макар цялостната победа да се пада на 2 септември – когато оръжието смъква и Япония.

Битката при Ватерло французите показват в учебните заведения като победно стълкновение на френските войски, англичаните я третират като своя победа.

Стогодишната война се състояла от голям брой въоръжение конфликти, като едно от тях се състояло при Азенкур, където се сражавали Франция и Британия. Претърпялата проваляне френска страна избира изобщо да не загатва за това стълкновение, във Англия то се показва като надали не решаващо събитие от епохата на Средновековието.

Събитията от 20 век се предлагат на японците за домашно четене.

Към войната за самостоятелност на Съединени американски щати се отнасят по друго в другите страни по света. В самите щати я възприемат като забавен епизод от живота на Съединени американски щати и изключително събитие, повлияло безусловно на всички. В Англия върху тази тематика се организират единствено няколко полемики.

Унгария смята това събитие за предвестител на Френската гражданска война. Индийската учебна стратегия изобщо не загатва за това.

За независимостта на Република Тексас в образователните заведения не се загатва нито едно изречение. Затова пък в Америка, в самия Тексас, се приказва доста по какъв начин са станали република и си избрали президент.

Съседно Мексико възразява по този мотив, казвайки, че упоменатите територии в никакъв случай не са били заселени, а Съединени американски щати просто са ги купили.

В ислямските страни историята се учи през призмата на религията. Всички събития са показани не в поредност, а като низ от шествия и победи на мюсюлманския свят.

Завоюването от испанците на Новия свят е показано в Испания като нормално известие. Но на никое място не се загатва нито за основаването и загубата на испанската империя, нито унищожаването на индианските племена, нито за продължителната и жестока робска търговия на техните предшественици.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР