Кой от нас не познава Рим от филмите на Фелини?

...
Кой от нас не познава Рим от филмите на Фелини?
Коментари Харесай

Пътешествие в света на киното – на гости в „Чинечита“

Кой от нас не познава Рим от филмите на Фелини? А знаете ли, че можете да отидете тъкмо там – на мястото, където той е снимал своите шедьоври – в павилион номер 5 на римската киностудиа „ Чинечита “, където са снимани 23 от филмите на Фелини.

Самият той казвал – „ Когато ме питат къде желая да пребивавам – в Лондон, Рим или Париж – постоянно давам отговор – в Чинечита. Павилион номер 5 е идеалното място. В него се усещам като в празно кино – пред мен се открива свят, който сътворявам самичък. “

„ Чинечита “ е основана в края на 30-те години на предишния век от архитекта Джино Пересути. Той избрал обикновен и сбит жанр, тъй че всичко било издигнато доста бързо и през 1937 година киностудиата към този момент работела, произвеждайки по 60 кино лентата на година.По време на Втората международна война кинопроизводството съвсем спряло, само че по-късно пристигнали Антониони, Висконти, Де Сика и Фелини и италианското кино станало популярно в целия свят. Любимият на Фелини павилион номер 5 е най-големият в Европа – над три хиляди квадратни метра. След гибелта му това най-важно за него място било превърнато за няколко дни в траурна зала.

През 2000 година „ Чинечита “ претърпява огромен пожар, от който се възвръща мъчно и това принуждава управлението да отвори вратите на студиата за туристи – мястото се посещава едвам от две години насам. Любителите на киното могат да видят декорите на кино лентата „ Бандите на Ню Йорк “ на Скорсезе или на сериала „ Рим “. Любопитното за голямата възстановка на Рим е, че всички надписи по стените са с латински букви, само че в действителност са безсмислени – думите нямат никакъв смисъл.

В музея има костюми от филмите на Фелини и негови персонални движимости – той си остава най-голямата звезда на „ Чинечита “. Залите на музея наблюдават обособените стадии на кинопроизводството в най-големи елементи. С други думи при идващото вървене в Рим, отделете си малко време за разходка зад кулисите.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР