Котките са изключително педантични за собствената си хигиена и полагат

...
Котките са изключително педантични за собствената си хигиена и полагат
Коментари Харесай

За котките и топките косми

Котките са извънредно педантични за личната си хигиена и поставят съществени грижи да поддържат козината си чиста. Котешкият език е особено приспособен с кукички, които захващат падналите косъмчета и котката ги гълтам. Тази четина не се разгражда и в случай че не премине през храносмилателният тракт, се оформя в котешки космени топки.

Образуването на топки косми при котките е естествен развой, като в избран миг те ги повръщат. Когато обаче топките косми останат във стомаха или червата, това може да докара до утежняване здравето на котешкия храносмилателен тракт.

Дългокосместите породи котки са по предразположени към формиране на топки косми, а също по този начин и котките, чиято четина пада по-бързо.

При проблеми, провокирани от топки косми, котката може да има някои от следните признаци – ленивост, липса на вкус, несполучливи опити за повръщане и в крайни случаи загуба на тегло.

Ако топката е заседнала в червата, това може да докара до диария или запек при котките. Ако стомахът е запушен, то коремът на котката ще е издут. В такива случаи визитата при ветеринар е неотложно.

 Попитайте ветеринаря си за съвет, в случай че котката ви се затруднява от топките косми

При космени топки при котките може да приложите някои от следните способи:

- Дайте на любимеца котешка храна, съдържаща повече масла, те ще улеснят прекосяването на топката;

- Хранете котката със специфична храна или ѝ давайте гел срещу топки косми;

- Сресвайте я постоянно. По този метод ще отстраните падналите косми, които котката би погълнала;

- Дайте ѝ котешка трева. Фибрите в тревата оказват помощ за премахване на топките котешки косми;

- Осигурете й непрекъснат достъп до чиста вода. Добрата хидратация улеснява прекосяването на космите през храносмилателния тракт;

- Подсигурете, че на котката не и е скучно. Някои котки запълват времето си с излишно в допълнение лизане и почистване. Ако котката има друго занятие, което ѝ е по-интересно, няма да се ближе толкоз често;

Повръщането на топките косми не е едно от най-приятните занимания за котката, само че в случай че спазвате горните препоръки ще имате крепко и щастливо коте.

А в случай че желаете да си вземете коте, разгледайте нашите разгласи за котета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР