Конкурс за мъжка издръжливост може да спечели древен паяк сенокосец,

...
Конкурс за мъжка издръжливост може да спечели древен паяк сенокосец,
Коментари Харесай

Възбуден паяк прекарал 100 милиона години в кехлибар

Конкурс за мъжка устойчивост може да завоюва античен паяк сенокосец, който е попаднал в смолата на антично дърво директно преди чифтосване и е прекарал във „ възбудено положение “ повече от 100 милиона години в парче кехлибар, настояват учени в публикация, оповестена в сп. Science of Nature.

„ При паяците сенокосци детеродният орган от време на време излиза на открито, когато налягането в кръвоносната им система нараства. Може членестоногото и да не се е опитвало наложително да продължи своя жанр – изцяло е евентуално пенисът да е минал във възбудено положение по времето, когато паякът е попаднал в капка смола и се е опитал да излезе от нея “, споделя Джейсън Дънлоп (Jason Dunlop) от Музея за естествена история в Берлин.

Дънлоп и сътрудниците му създали това извънредно изобретение, изучавайки мостри кехлибар в Миянмар, събрани от локални поданици и купени от частни колекционери, които на собствен ред са предали някои от образците антична смола на учените.

В един от тези мостри създателите на публикацията разкрили добре съхранен самец на паяка сенокосец Halitherses grimaldii, живял в иглолистните гори на Южна Азия при започване на интервала креда преди към 99-100 милиона години.

Необичайността на тази находка се заключава в това, че плененият в смолата сенокесец се намирал във възбудено положение и неговият пенис, нормално прикрит в тялото, е излязъл на открито на към една четвърт от общата дължина на тялото на паяка.

Подобна смяна на ориста, по думите на Дънлоп, се явява огромен шанс от научна позиция, защото формата на половите органи е един от най-сигурните знаци на видовата и родовата принадлежност на безгръбначните животни. Авторите на публикацията се пробвали да се възползват от това и да уточнят ситуацията на Halitherses grimaldii на еволюционното дърво.

За страдание те не съумели да сторят това – тези сенокосци, както се оказало, имали неповторими по форма пениси, чиито аналози не съществуват измежду актуалните паяци.

Това съгласно Дънлоп разрешава да се приказва, че той принадлежи към незнайно до момента семейство членестоноги – халитерсиди, чиито представители към този момент са измрели.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР