Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането

...
Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Помощта от 25ст. за горивата все още е в процес на обсъждане

Конкретните ограничения, които държавното управление приготвя против инфлацията - като доплащането по 25ст. за литър гориво, към момента са в развой на съдружно разискване и все още не е ясно какъв ще е срокът и обсегът на помощта. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер в " Бизнес.БГ ".

Той добави, че от " Продължаваме промяната " са скептични към предлагането за въвеждане на необлагаем най-малко.

Пакетът ще е на стойност сред 1,5 милиарда лева и 2 милиарда лева и има за съществена цел да понижи цените на енергоносителите и да успокои българската стопанска система и консуматори. Какъв ще е резултатът му върху инфлацията, зависи от съответните параметри, по които се договорят съдружните сътрудници, добави Лорер.

" Инфлацията се усилва на целия континент поради цените на силата в резултат на войната. Пакетът ни е доста деликатно прецизиран с опциите на българската стопанска система. Икономиката ни може да подкрепи този пакет поради положителните макроикономически индикатори. Дори бюджета да не може да си разреши в един миг тези ограничения, България може умерено да се възползва и от външен дълг, в случай че се наложи. " - посочи той.

Дали ще има нов пакет от ограничения наесен зависи от развиването на войната в Украйна.

Относно спрените доставки на газ от Русия Даниел Лорер посочи, че в случай че " Газпром " ревизира политиката си да желае заплащания в рубли - механизъм, който нарушава глобите на Европейски Съюз, и България може да поправя държанието си към съветския газов снабдител.

" В момента, доколкото ми е известно, никой от нас не договаря с " Газпром ". Дори да има частни компании от Европа, които да са го създали, те ще би трябвало да извървят същия път през Европейската комисия. Българското ползване на газ е малко - ние нямаме драма с газовите добавки, само че за петрола ще ни бъде належащо повече време, с цел да можем да го сменяем стопански дейно. " - каца Лорер.

Той изрази убеденост, че няма да се постанова България да постанова несъгласие на вероятно ембарго на вноса на нефт от Русия.

" Европа схваща, че за избрани страни се постановат изключения. Убеден съм, че Европа ще откри механизъм, по който да компенсира България при положение на ембарго, в случай че се стигне до такова, тъй като може и да не се случи незабавно. " - сподели Лорер.

По думите му няма проблем рафинерията в Бургас да се зарежда и с различен нефт. Въпросът е на каква цена ще бъде контрактувано това.

" България е свободен пазар и би трябвало да сме отворени и като енергиен пазар - Америка, Европа - там са водачите в този бизнес. За нас е значимо да се създава от водачи, а не от компании, които спекулират геополитически със своите активи тук. " - посочи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР