Комисията за защита на конкуренцията одобри три сделки по придобиване

...
Комисията за защита на конкуренцията одобри три сделки по придобиване
Коментари Харесай

КЗК благослови United Group да погълне три конкурента

Комисията за защита на конкуренцията утвърди три покупко-продажби по придобиване от страна на БТК, която е под контрола на United Group. 

В две обособени решения антимонополната комисия позволи, първо, БТК да придобие NET 1 и ComNet Sofia, само че и пловдивската " Цифрова Кабелна Телевизия " ООД, оперираща под марката " N3 ".

Сумите по покупко-продажбите не са оповестени. 

По този метод притежателят на БТК - United Group, продължава огромната си агресия в България. През януари United Group получи утвърждението на Комисията за защита на конкуренцията да купи " Нова телевизия " и вестниците на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски – " Монитор ", " Телеграф ", " Политика ", " Борба " и други. Преди това United Group закупи и NOVA Броудкастинг груп от братята Кирил и Георги Домусчиев. Навлизането на българския пазар стана посредством придобиването на " Виваком ". Тогава " Файненшъл таймс " заяви, че сумата по договорката надвишава 1 милиарда евро.

Сега United Group прибавя още перли в короната си. За Net1 да вземем за пример се знае, че е измежду водещите местни оператори на територията на София с 13-годишен опит в даването на интернет и телевизия за домашни консуматори, както и в създаването на интегрирани телеком решения за бизнес клиенти, с обезпечени параметри и равнище на техническо обслужване, телефония, IT поддръжка, видеонаблюдение за бизнеса и други

За N3 бе посочено, че е одобрен снабдител с дълготраен опит в предлагането на цифрова телевизия и широколентов интернет достъп на територията на град Пловдив.

Какво споделя другият регулатор

В решението на Комисия за защита на конкуренцията, с което утвърждава покупко-продажбите за NET 1 и ComNet Sofia, е представено и обстойно мнение на Комисията за контролиране на известията. КРС смята, че след реализиране на договорката, на територията на страната БТК ще продължи да бъде най-големия снабдител на закрепен достъп до интернет, като усили в допълнение относителния си дял, а на територията на София доста ще се понижи разликата в дяловете на БТК и най-големия снабдител все още – „ A1 България “ ЕАД

По отношение на пазара за разпространяване на радио - и телевизионни стратегии на дребно, КРС показва, че след реализиране на концентрацията БТК би засилило пазарните си позиции на този пазар, защото ще разшири закрепената си абонатна мрежа, посредством която дава платена телевизия, в това число и посредством въвеждане на нова за предприятието технология за достъп. По този метод БТК ще се трансформира във второто дружество в България след А1, което ще има опцията да дава платена телевизия чрез всички типове телевизионни платформи – кабелна, сателитна и IP. На последващо място относителният дял на БТК, изчислен на база доходи и на база брой клиенти, ще нарасне в следствие от добитите дялове на Нет 1, като се чака БТК да измести второто по величина на този пазар дружество – А1.

" КРС смята, че във връзка с територията на София, след реализиране на договорката, БТК ще се трансформира във втория максимален снабдител на кабелна телевизия след А1 и ще ускори позициите си във връзка с доставката на платена телевизия като цяло. Предвид обстоятелството, че Нет 1 е второто по величина дружество, предоставящо кабелна телевизия и четвъртия по величина снабдител на платена телевизия (без значение на телевизионната платформа) с необятно разгърната абонатна мрежа на територията на гр. София, след придобиването на каузи на Нет 1 първите три предприятия към този момент ще обгръщат съвсем 99% от клиентите, а конкурентния напън върху държанието на БТК ще се ограничи до главните му съперници А1 и Булсатком ", се споделя в мнението на регулаторът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР