Комисията по транспорта към Европейския парламент отхвърли предложението важният за

...
Комисията по транспорта към Европейския парламент отхвърли предложението важният за
Коментари Харесай

България загуби битката за преразглеждането на пакета Мобилност

Комисията по превоза към Европейския парламент отхвърли предлагането значимият за българските превозвачи пакет "Мобилност " да бъде върнат за преразглеждане в Европейската комисия. Това значи, че през идната седмица евродепутатите ще гласоподават дали да стартират договаряния с Еврокомисията и Европейския съвет по приемането му. Разговорите следва да стартират след одобряването на еврокомисар по превоза.

Ще напомним, че водещите текстове от новите правила за транспортите в Европейския съюз бяха признати още през април. Според новите разпореждания водачите би трябвало да почиват отвън кабината на камиона, да се връщат на всеки четири седмици в страната, където е записана компанията, а размерът на командировъчните да бъде съгласно страната, в която са изпратени.

Българският транспортен отрасъл се опълчи на текстовете. Позицията на родните превозвачи е, че новият правилник е протекционистки за западноевропейските компании за автомобилни транспорти и цели да бъде лимитирана активността на сдруженията от периферията на Европейския съюз като България. Тази позиция бе призната и от държавните институции, в това число държавното управление, парламентарно показаните политически сили и президентството.

Страната ни получи поддръжка и от други страни от района - Полша, Унгария, Литва, Латвия и Румъния. Министрите се сплотиха към позицията, че досега по Пакета за подвижност I се е работило преждевременно, без мощни причини и разбори. Това постанова започването на нов разговор, в който би трябвало да вземат интензивно присъединяване всички членове на Екологичен потенциал от единомислещите страни, без значение от коя политическа група принадлежат.

"Имаме потребност от мандат, с който да можем да преговаряме с нашите съперници от другата страна, за това част от нашите условия да останат, от част да се откажем, тъй че най-малко по-големите неща като връщането на камиона, връщането на лидера да успеем да го запазим и да пуснем нещо по-малко ", съобщи българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков след днешното гласоподаване.

Социалистът Петър Витанов изясни, че най-крайните, най-радикалните ограничения ги предлага Европейският парламент в лицето на немски и френски евродепутати. Витанов се надявал, че тези текстове ще бъдат отстранени тогава, когато се търси компромисно решение на трите органа.

"Видяхме обединяване на всевъзможни хора, които в никакъв случай не са дали своят вот до момента в тази комисия, против това рационално предложение. Ние настоявахме да се върне в Европейската комисия, не в комисията по превоз. Отхвърли се, това е следващата стъпка, която ние вършим в изпълняването на общата си българската тактика и отбрана на националния интерес ", разяснява Ангел Джамбазки от ВМРО
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР