Командированият Димитър Узунов (вляво) и командироващият Георги Чолаков (вдясно) при

...
Командированият Димитър Узунов (вляво) и командироващият Георги Чолаков (вдясно) при
Коментари Харесай

"Човекът на Борисов" от предишния ВСС беше повишен тихомълком

Командированият Димитър Узунов (вляво) и командироващият Георги Чолаков (вдясно) при първия избор на Чолаков за ръководител на Върховен административен съд.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Как администрацията на Висш съдебен съвет за пет години набъбна с повече от 1/2

Назначенията, които не са ясно стимулирани, костват на бюджета 1.45 млн. лева годишно
6 сеп 2017
Как Лозан Панов се трансформира в публичен зложелател №1

... и за какво е напълно допустимо да бъде отхвърлен от поста си
19 май 2017
Ясен Тодоров - властелинът на правосъдната нравственос

Как следователят се трансформира в един от най-разпознаваемите членове на Висш съдебен съвет
5 май 2017
Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми

Очаквано Висш съдебен съвет покри основния прокурор и затвърди подозренията към срещата му с Дончев
27 апр 2017
Представляващият Висш съдебен съвет пое курс против соросоидите и правосъдната промяна

Димитър Узунов съзря в опитите за промяна интрига на " американско лоби "
19 яну 2017 Представляващият Висшия правосъден съвет (ВСС) в предходния му състав (2012-2017 г.) Димитър Узунов е бил нараснал тихомълком в сряда. Със заповед от сряда ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е командировал Узунов от Районен съд (РС) - Сандански в Административен съд - Благоевград.

В отговор на въпросите на " Капитал " за командироването на Узунов от Върховния административен съд (ВАС) изпратиха заповедта на Георги Чолаков.

Кой е Димитър Узунов

Узунов беше един най-разпознаваемите членове на остарелия състав на Висш съдебен съвет. Той стана член на съвета от парламентарната квота като номинация на водача на РЗС Яне Янев. Преди да влезе във Висш съдебен съвет Узунов беше ръководител на РС-Сандански, откъдето е родом Яне Янев. Като член на съвета Узунов беше част от болшинството към основния прокурор Сотир Цацаров. От записаните диалози сред председателката на Софийски градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки, оповестени от уеб страницата " Биволъ ", се чува по какъв начин Янева назовава Узунов " индивида на Бойко " във Висш съдебен съвет. После Янева споделя, че Узунов и другият член на съвета - Ясен Тодоров, са двамата, които " държат съвета ".

Янева споделя забавна преживелица за разменена връзка сред нея, Борисов и човек на име Митко, в който членове на Висш съдебен съвет разпознаха Димитър Узунов - " офицера за връзка " на Борисов, който доста постоянно донасял депеши от премиера. Янева изпратила SMS на премиера Бойко Борисов на 12 февруари, като по това време той бил в Брюксел. Три минути по-късно тя получава позвъняване от " Митко ", който тя самата в диалога дефинира като индивида на Бойко Борисов във Висш съдебен съвет.

Узунов самичък изискал преместването, това ще натовари още повече районния съд в Сандански

Командироването станало по молба на Узунов, като преместването му е било стимулирано с обстоятелството, че във вторник Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет пенсионира арбитър от Административен съд - Благоевград.

В заповедта на Чолаков е записано, че Узунов има сан на арбитър от Върховен касационен съд и Върховен административен съд, а от кадровата му информация е видно, че е взел присъединяване в голям брой образования и лекции в региона на гражданското, наказателното и административното право. " Предвид тези условия арбитър Димитър Узунов има нужния сан, професионален стаж и опит, с цел да бъде командирован в Административен съд - Благоевград ", стимулира се Чолаков в заповедта.

Въпреки всичките обещания на Чолаков, че при кадруването ще се осланя на решенията на общото заседание на съдиите, от Върховен административен съд не дадоха отговор дали този кадрови ход е бил координиран с пленума на Върховен административен съд или на Административен съд - Благоевград.

Решението явно не цели по-адекватно ръководство на ресурсите в правосъдната власт. Видно от правосъдната статистика през 2017 година Районен съд - Сандански е бил близо два пъти по-натоварен от Административен съд - Благоевград. В Сандански на арбитър са се падали по 35.9 каузи месечно, а в Благоевгард - 16.69.

В РС-Сандански работят осем съдии. Ако натовареността на съда остане същата и през 2018 година, " покачването " Димитър Узунов ще докара до натоварването на неговите сътрудници, които ще би трябвало да поемат и неговите каузи, т.е. всеки арбитър ще поеме по 5 каузи повече на месец. Очевидно и.д. ръководителят на съда в Сандански не вижда проблем, тъй като е дала единодушието си за преместването на арбитър Узунов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР