„Когато след промените през 1990 г. решихме да си опитаме

...
„Когато след промените през 1990 г. решихме да си опитаме
Коментари Харесай

Даниела и Димо: Първият музей на парфюмите в Африка е български


„ Когато след измененията през 1990 година взехме решение да си опитаме шанса в друга страна, ЮАР ни изглеждаше нещо доста екзотично, само че си казахме: „ Защо не? “, споделя Даниела. Спомня си деня, в който емигрират дружно с мъжа си Димо, едвам 20-годишни, с 6-месечния си наследник на ръце. След измененията и отварянето на границите вземат решение да си опитат шанса на открито. Първо пробват в Швейцария, само че животът в малко селце, в което нищо не се случва, им се коства отегчителен и тягостен. Къде, къде да отидат? В Йоханесбург, а година по-късно – в Кейптаун.

Днес Даниела и Димо Куманов са уважавани и ценени, а марката „ Kumanov Perfumery “ е прочут освен в ЮАР, само че и по целия свят. Създаденият от тях музей на парфюмите е първият в Африка и един от най-големите в света. Уникалното при този план е, че към музея има парфюмерия, в която всеки клиент може да се потопи в чудния свят на уханията, като

Или си купи подготвен. До извънредния план двамата пловдивчани извървяват дълъг 20-годишен път.

Като дете Даниела е доста „ академична “. Завършва с цялостно отличие икономическия колеж (сега Търговската гимназия) в града под тепетата. С Димо се срещат в VIII клас – тийнейджърска обич, която устоява на времето. През 1989 година се женят и са дружно към този момент 33 години – от учебно заведение до момента.

Първоначално отпътуват за Швейцария, само че попадат в конюнктура, която им е скучна, и след година работа, на 21 януари 1991 година, кацат в Йоханесбург, а след още една година се местят в Кейптаун. „ Като пристигнахме в Кейптаун, взехме решение да се занимаваме с парфюмерия – споделя Даниела. – Правехме парфюми, които продавахме в аптеки и бутици и


пътувахме от град на град
Започнаха да ни се обаждат локални и международни звезди, които ни поръчваха лични парфюмни линии. “

Даниела и Димо основават няколко такива линии, а също и парфюми за всичките самостоятелни телевизионни канали на американската телевизия NBC Universal. Много по-късно вземат решение да основат своя лична парфюмна линия – марката „ Kumanov Perfumery “. „ Развихме бизнеса и го вдигнахме на напълно друго равнище “, разяснява Даниела.

И двамата са наследили комерсиалния усет, дух и деятелност на своите прадядовци. Димо е от остарял казанлъшки жанр, неговите предшественици и от двата рода са изнасяли розово и лавандулово масло. Даниела пък е от жанр на притежатели на една от най-големите български заводи за оцет в Пловдив. Родът й има и една от най-големите къщи в центъра на града, която в този момент е съборена и на нейно място е издигната кооперация.

Идеята за основаването на музея е на Димо, който

колекционира шишета за парфюми
Когато сбирката му се усилва до към 5000 шишета, взема решение да подреди експонатите. Красивата величествена постройка на музея е относително нова, построена в Cape Duch жанр. Обзаведена е с доста усет.


В красивите шкафове от солидно дърво е подредена неповторимата сбирка от над 6000 парфюмни шишета, като най-старите – египетските, са с 2-3-хилядна история. Има и финикийски, и римски шишета. Куманови имат и една от най-големите сбирки в света на шишетата „ Лалик “, като едно от тях през днешния ден се продава за 25-30 хиляди $.

Достатъчно е клиент на музея да пресече улицата, с цел да се озове в царството на ароматите. Парфюмерията е в остаряла 250-годишна постройка във викториански жанр. Около нея, в красива градина, е ситуирана арт изложба навън – десетки статуи на най-известните южноафрикански създатели, които се продават.

В красивия интериор на парфюмерията всеки посетител може да си купи парфюми с марката „ Kumanov parfumery “ или да бъде създател – самичък да си сътвори лично благоухание и крем и да си го отнесе у дома. Там гостите научават за процеса – от какви стадии се състои основаването на парфюма, какви масла се миксират, какъв брой време би трябвало да престоят, по какъв начин се пълнят в шишета… „ Много е значимо съставките, които прибавят гостите, да се разказват незабавно в мг. Иначе по-късно не биха могли да възпроизведат своя неповторим парфюм “, разяснява Даниела.


„ С Димо сме доста огромни патриоти – споделя тя. – Навсякъде из парфюмерията има старинни шишета от българско розово масло, демонстрираме и по какъв начин се дестилира то. Наблягаме извънредно доста на това всеки посетител да научава за България – родината на розовото масло. “

И двете здания се намират в градчето Франшук, френско предградие на Кейптаун. То е хранителната и винената столица на целия континент Африка, извънредно скъпо, както Монако в Европа. Във Франшук е най-голямото скупчване на винарски ферми и мазета в света, два пъти по-голямо от това в долината Напа в Калифорния. По протежението на 600-700 км са подредени една след друга винени ферми на по 300-400 години. Един от най-важните генерали на Наполеон е бил заточен в една такава винена плантация.

Туристи от целия свят идват във Франшук не толкоз да посетят Африка, едвам опитат най-хубавите ястия в заведения за хранене със звезди от веригата „ Мишлен “ и най-хубавите виновност. Свои винени ферми с качествени виновност са си купили Антъни Рупърт, най-богатият човек в Африка, Ротшилд и Ричард Брансън. „ Откакто преди 5 години успяхме да се пренесем тук, бизнесът ни се разрасна доста. Всичко е въпрос на местонахождение “, споделя Даниела.


В най-голямата туристическа платформа „ Tripadvisor “ музеят на парфюмите държи първо-второ място измежду най-интересните и най-посещавани обекти в Кейптаун. Днес е нещо обикновено пред музея да спрат няколко рейса с туристи, като посетителите на ден са по 200-300.

Най-голямата горделивост на двамата парфюмеристи е щерка им Кристина Куманов, която е

най-младата парфюмеристка
в света, основала лична линия – „ Le Grand secret “ by Christina Kumanov. Тя е родена в Кейптаун, студентка е по интернационално право в университета в Маастрихт, Холандия.


За парфюмния бизнес Даниела я готви от 12-годишна, от VIII клас, откакто открива, че има извънредно мощен нос и усет за ароматите. Кристина оказва помощ на майка си през всички ваканции, а и всеки ден след учебно заведение, когато Даниела има потребност нещо да се направи.

Първия си парфюм Кристина основава на 17 години. „ Беше по време на Коронавирус, тя пишеше дипломна работа, прекъсна една година и линията й беше подготвена “, споделя майка й. За да се сътвори една линия, лишава доста време. Трябва да се работи най-малко по 10 плана – крем и серум за лице и по няколко мъжки и дамски парфюма. „ Кристина летеше от Холандия до Кейптаун във всяко свободно време, по 4-5 пъти на година, всички ваканции и когато имаше малко повече свободно време “, споделя с горделивост Даниела.

Кристина е основала парфюм за най-големия диамантен дилър в Африка – Шимански – „ My Girl Light “, когато е единствено на 16 години. Шимански продава парфюма си в свои магазини на Пето авеню в Ню Йорк. Двете с майка й основават парфюми за холивудски звезди и арабски принцеси, които посещават музея и парфюмерията. Идват президенти, посланици, принцове, принцеси, артисти, актьори. А когато им се обадят и помолят да затворят за целия ден, схващат, че идва някоя доста значима персона.


Красивата и надарена Кристина Куманов също е „ селебрити “ (известна личност) в ЮАР, канена е в доста излъчвания на южноафриканската телевизия. В бъдеще ще се развива в две направления – лична компания за парфюми и втора – като юрист по интернационално право. Синът Симеон Куманов, който идва в ЮАР на 6 месеца, работи в огромна компания в Англия от 9 години като HR експерт по асортимент на фрагменти.

Българите в Кейптаун са сносно уредени, всеки си има дом. Има сполучливи доктори, инженери, споделя Даниела. Куманови живеят във Франшук, във фамилна къща покрай музея и парфюмерията. Тя е в доста съвременен европейски, френски жанр, както всичко в това френско предградие, което изцяло разрушава визиите за южния континент, основани ни от филмите. „ Никой не би споделил, че това е Африка “, споделя Даниела. Местният език е „ африканс “, който е 80% холандски и флемиш – от Белгия.

Кейптаун е с мек средиземноморски климат и 4 сезона, сега там е зима и температурите може да паднат до -1-2 градуса, само че не повече. Вече няколко години подред има и сняг. По-топло е от България, само че не и горещо, както е в Йоханесбург и Дърбан, където си е тропически климат. Има борови гори, планина, зеленина, напълно европейски тип, разяснява Даниела.


„ България в сърцето ни? … Оо, патриоти сме и един ден като се пенсионираме, ще си продадем бизнеса и ще се приберем в Родината – вълнува се Даниела. – Пловдив си ми е в сърцето, живее ни се с Димо и в Родопите… Искам да се заредя с родопска сила. В ЮАР е хубаво, 70% от живота ми е минал тук, само че Родината си е Родина… Симеон е също огромен родолюбец, знае българската история, самичък се е образовал. Дори Кристина, която е родена тук, като приключи XII клас, отиде и ни сподели: „ Не разбирам за какво сте емигрирали, толкоз е хубаво в България! “

Bgvoice.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР