Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният

...
Когато мислим за витамин С, особено през зимата, най-често хранителният
Коментари Харесай

Карфиолът - I

Когато мислим за витамин С, изключително през зимата, най-често хранителният източник, който първо ни идва мислено, е лимонът. Ако се огледамe обаче из огромното многообразие от зеленчуци, локално произвеждане, ще видим и още един склад за витамин C - карфиолът.

Наричан още " цветно зеле ", карфиолът е едногодишен зарзават от семейство Кръстоцветни (Brassicaceae), чиито най-известни родственици са зеленчуците, зеле и кале (къдраво зеле) и по-малко известния. Както и доста други представители на това семейство, карфиолът е източник на голям брой потребни съставки. Всъщност, поради питателните му стойности, този зарзават е една отлична евтина, родна опция на гореизброените. И в частност - на не толкоз елементарно наличното, само че постоянно споменавано в режимите за здравословно хранене - кале.

Главата карфиол съставлява “букет ” от неразвити цветни пъпки. Едрите зелени листа към главата я пазят от слънчевата светлина и попречват развиването на хлорофил, допринасяйки за белия цвят на множеството от сортовете.

Историята на карфиола може да се наблюдава обратно до дивото зеле, за което се счита, че произлиза от Мала Азия. Зеленчукът минава през известни трансформации и се появява в региона на Средиземноморието, като става необятно публикувана храна в Турция и Италия още от 600 година прочие н.е. Във Франция, а по-късно в Източна Европа и в Англия става по прочут през 16 в. Днес измежду огромните производители са Съединени американски щати, Франция, Италия, Индия и Китай.В България карфиолът е наличен още от средата на октомври, чак до март

С какво е потребен карфиолът?

Само с 1 чаша от него (около 100 грама) можем да си набавим 14% (57.0mcg) от дневната ни нужда от фолиева киселина и 77% (46.4mg) от дневната нужда от витамин С.

Освен впечатляващо количество витамин С, зеленчукът е богат и на манган, което го прави потребен за централната нервна система и хрущялните тъкани храна, както и асистент в битката с появяването на.

Полезните субстанции в карфиола обаче не свършват с това. Към тях би трябвало да прибавим още и извънредно значимите за вярното действие на организма ни фитонутриенти. Освен антиоксидантни, те имат и противовъзпалителни и противоракови свойства. Ето кои от тях се срещат в карфиола: бета-каротин, бета- криптоксантин, кафеена киселина, канелена киселина, ферулова киселина, кверцетин, рутин и кемпферол.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР