Коалиционни разногласия започват да спъват управението. Системата за предварително съгласуване

...
Коалиционни разногласия започват да спъват управението. Системата за предварително съгласуване
Коментари Харесай

Коалиционни разногласия вече спъват управлението

Коалиционни различия стартират да спъват управението. Системата за авансово координиране сред министерствата не работи задоволително добре макар съществуването на партийни съветници в част от ведомствата. Така в Министерския съвет се стига до одобрение на редица документи на вносител с уточненението, че по тях занапред ще се работи. Това демонстрира последната стенограма от съвещанието на кабинета, като даже лаконичността на министрите поради войната в Украйна не е осуетило опълчванията по обособени тематики.

По четири тематики от дневния ред не е имало единодушие, като такова не се обрисува и след изтъкването на причините в хода на съвещанието. Сред горещите тематики е новият стратегически проект за развиването на земеделието и селските региони в интервала 2021-2027 година Премиерът Кирил Петков е похвалил земеделския министър Иван Иванов, че са се справили доста добре и за пръв път се позволява такова високо национално финансиране, само че това не е помогнало за гласоподаване на точката. От стенограмата излиза наяве, че земеделското министерство отхвърля да приложи основен принцип при разпределянето на парите – условието да се вършат интегрирани териториални вложения на равнище региони на обмисляне, а не на равнище обособени общини. Според земеделският министър сдружението на общините не е според с този принцип на обмисляне на средствата при общинските мерки  и той бил изкуствено натрапен. На този мотив районният министър Гроздан Караджов, който ръководи програмата за районно развиване, е декларирал, че няма метод България да не ползва интегрирани териториални вложения и в случай че отхвърля да го направи, ще загуби парите. Каквото и да реши Министерският съвет, този принцип ще остане, е декларирал Караджов. Въпреки отводът на Министерство на регионалното развитие да съгласува в целокупност документа Министерски съвет е одобрил пращането му в Европейска комисия, тъй като така и така проектът се бави.

На съвещанието е зародил разнобой по друга основна смяна, залегнала и в съдружното съглашение – прехвърлянето на процесуалното посланичество на страната по правосъдни и арбитражни каузи от финансовото към правосъдното министерство. Съответните промени в Гражданския процесуален докес бяха първо вкарани през задната врата в преходни и заключителни разпореждания на закона за държавния бюджет, само че след скандал отпаднаха и в този момент се гледат като обособен план. Проектът е доста противоречив - поради съществуването на доста сериозен опит в МФ, насъбран в течения на десетилетия, поради риска от възникването на спор на пълномощия с прехвърлянето към на правосъдното министерство, поради прекомерно необятните пълномощия за упълномощяване от страна на министъра на правораздаването към засегнатите държавни органи сами да се съставляват. Възражения против упълномощяването на други органи е повдигнало на съвещанието на кабинета и вътрешното министерство, забележки е имал и районният министър и вицепремиер Гроздан Караджов, която е настоял въпросът да може да се гледа наново на съвещание на Министерски съвет.

Неразбории има и сред министерства, ръководени от една и съща партия. Министерство на здравеопазването и министерство на вътрешните работи не могат да се схванат кое ведомство да е водещо в работата по създаване на бъдещата европейска организация по опиатите. От Министерство на вътрешните работи упорстват, че Европейска комисия е разпределил това досие към здравното министерство, от Министерство на здравеопазването настояват, че пълномощията са в ресора на вътрешния министър. Ведомствата най-чистосърдечно са си признали, че не са съумели да се помирят макар опитите и в този момент ще се пробват да реализират единодушие с персонален диалог при премиера Кирил Петков.

Партиите в обединението и министрите не са съумели да реализират единодушие и по направени от МФ промени в закона за общественото предложение на скъпи бумаги, като планът напълно е изтеглен от дневния ред. Премиерът Кирил Петков е обяснил сбито, че точката пада поради нуждата да се разиска в съдружния съвет. В същото време този план е на уеб страницата на финансовото министерство от декември месец, по него е извършено публично разискване и е имало задоволително време за изложение на мнения. Справка в систематизираната информация демонстрира, че към плана е имало много рецензии. Промените уреждат използването на няколко евродирективи, свързани с предтавянето на услуги за групово финансиране на започващи и дребни и междинни предприятия, като има и мнение на Българска народна банка, че законът за обществено предложение на скъпи бумаги не е мястото за споразумяване на тези въпроси и те следва да се регламентират в обособен нормативен акт.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР