Кметове въвеждат режим на тока, топлят канцелариите с кюмбетаОбщините искат

...
Кметове въвеждат режим на тока, топлят канцелариите с кюмбетаОбщините искат
Коментари Харесай

Мрак превзема улиците

Кметове вкарват режим на тока, топлят канцелариите с кюмбета Общините желаят да ги таксуват като битови клиенти
 

Режим на тока и прекъсване на уличното осветяване вкараха кметове в разнообразни елементи на страната.

В някои дребни обитаеми места уличните лампи се стопират в избран часови диапазон, в други пък ги „ разреждат “ – един дирек свети, един -не. Отделно някои кметове в дребни градове и села разпоредиха канцеларии и публични здания да се отопляват преди всичко с печки на дърва и пелети, вместо с ток.

Причината е големият растеж на разноските за електрическа енергия, които общинските бюджети не смогват да покриват. Общините се доставят с ток на свободния пазар, както всички небитови потребители  - преприятия, цехове, компании и други Цената на електрическата енергия на борсата обаче подскача трагично през последната година, а тъкмо преди Коледа доближи рекордните 824 лв. за Мвтч. Това слага под въпрос освен уличното осветяване, само че градският превоз в огромните градове, движещ се на ток, както и отоплението на общинските детски градини, учебни заведения, поликлиники.

Държавата търси вид за подкрепяне

Следващата седмица се очкава да се организира среща сред представители на Сдружението на общините в България и държавното управление, на която ще се търсят разновидности за помощ от страната, с цел да се постанова улиците да тънат в мрак.  

„ Писахме до премиера, на договарянията за съсатавяне на бюджета говорихме и с финансовия министър. Има схващане, че защото ние не произвеждаме, а сме по-скоро отопляваме публични структури –училища, детски градини, културни институти и така нататък, а би трябвало да се създаде някакъв механизъм за такива обществени органи като нас, обясниха от Сдружението на общините пред „ Стандарт “.

Обмисля се вид общините да бъдат приравнен с битовите консуматори и да могат да купуват ток от контролирания пазар. За задачата обаче е належащо да бъдат направени промени в закона за енергетиката. Иначе в понеделник от енергийното министерство оповестиха, че общините може да бъдат подкрепени по същата скица, по която и бизнеса като получат обезщетения с таван до 250 лева за Мвтч. Това обаче отново не може да покрие увеличените им разноски.

Проучване измежду 179 от общо 265-те общини у наспоказва, че при опазване на актуалните цени разноските им за през 2022 година биха били 670 млн. лв.. през 2020 година тази сума е била 164 млн.

Само за улично осветяване би трябвало да бъдат платени 208 млн. лв. от локалните налози на жителите през тази година, при досегашни 57-61 млн. лева

Очакваните разноски за отопление на на учебни заведения и детски градини пък са за над 211 млн. лева

Проблемът в по-малките общини

Високите цени принудиха към икономии да пристъпят първо по-малките общини, чиито бюджети са по-ограничени.

В Дългопол към този момент вървят по тъмни улици, тъй като осветлението работи по нов график – от 4,30 до 21,00 ч. През декември сметката на общината се е нараснала тройно и това е непостижимо за бюджета ѝ. Общината обмисля изтегляне на 300 000 лв. заем за слънчеви осветителни тела.

В община Аврен пресмятат, че при новите цени през 2022 година ще би трябвало да платят половин милион лв. вместо 200 000. В Аврен към този момент се въздържат от режим на уличното осветяване, само че кметът признава, че не знае по какъв начин тъкмо ще бъдат покрити сметките.

На територията на община Вълчи дол уличното осветяване ще работи „ през дирек “ от 17.30 до 00.00 часа и от 5.30 до 7.00 часа, а в останалите обитаеми места в общината - от 17.30 до 21.30 часа и от 5.30 до 7.00 часа.

Общата стойност на платената фактура от община Вълчи дол за разходвана електрическа енергия през месец ноември 2021 година е близо 58,4 хил.лв., до момента в който за октомври 2021 е била съвсем 21 хиляди лева Направената планирана сметка за цената на ел. силата за 2022 година е в подобен размер от 700 000 лева

Община е Ардино - сметката за декември там е към 54 000 лева, колкото е приблизително за шест месеца общо през годината по-рано. Населените места в Ардино ще бъдат осветени единствено 4 часа в денонощието – вечер от 18.00 до 21.00 ч. и заран от 6.00 до 7.00 ч.

В община Лесичово, Пазарджишко също вкара часови диапазони за уличното осветяване. При идентична консумация на ток от 9000 лева през 2020 година сметката за ток скочи до 26 000 лева през 2021 година

По данни на Сдружението на общините, ограничение на уличното осветяване или на часовете за улично осветяване се вкарва, или има настройки за въвеждане още в общините: Георги Дамяново, Поморие, Стамболово, Рудозем, Луковит, Чипровци, Стралджа, Каварна, Кърджали.

Кризата в огромните градове

Проблемът не подминава и огромните общини, които с изключение на за улично осветяване тярбва да купуват електричество и за градския превоз, движещ се на ток.

Още предходната седмица кметовете на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас се събраха на изключителна среща, с цел да обсъдят тематиката с цените за електрическа енергия.

Над 2 пъти е нарастването на сметките за улично осветяване през последните 3 месеца на 2021 година Уличното осветяване е от дейностите, чийто разноски се покриват напълно от локалните налози и фрапантното му нарастване води до орязване на средствата, планувани за други общински действия.

753 хиляди лева е сметката улично осветяване на община Варна за м. ноември 2021 година, като за същия месец година по-рано е била 338 хиляди

В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно.

За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1,7 млн. лева за 2021 година

В община Пловдив сметката за улично осветяване за месец декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20-30% от размера на нарастването.

Кметовете на огромните градове също упорстват в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи, като уличното осветяване и градския превоз.

 
Изет Шабан, кмет на Ардино: Въпреки икономиите, сметките ни скочиха 5 пъти
Пет и половина пъти са се нараснали разноските за ток на община Ардино, макар икономиите, които се вършат.

Преди сметката ни беше 10 000 лв. на месец, а в този момент стигна 55 000 лв., разяснява кметът Изет Шабан пред „ Стандарт “. По думите му още преди няколко месеца в общината са почнали да икономисват ток поради високата му цена. Общинските здания разполагат с уреди на пелети, които се употребяват за отопление и разходът им е по-малък, в сравнение с, в случай че се греят на ток. Освен това е въведен и режим за уличното осветяване, което се стопира в избрани часове нощем, с цел да се пести сила.

По мотив концепцията общините да минат на контролирания пазар за ток Шабан разяснява, че това би било краткотрайно решение, само че подсети, че в средносрочен проект се планува през 2023 г, битовите консуматори също да минат на свободния пазар, който сега е неустойчив. Как ще може човек, който взема 1000 лв. заплата, да заплаща 700 лв. единствено за ток, попита кметът.

 
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Билетчето коства 1,30 лева – в случай че го вдигнем хората ще се откажат да пътуват Компенсацията не може да покрие растежа на цените
Огромен е казусът с електрическата енергия. Плащаме 3-4 пъти по-висока цена на тока, в сравнение с през предходната година, а компенсацията, която получаваме, е много по-ниска от това, разяснява кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред „ Стандарт “.Трябва да се откри по-ясен механизъм и да се дава по-голяма дотация на общините, тъй като за осветлението, детските градини и администрацията плащаме доста по-скъп ток от преди и няма по какъв начин да се оправим, предизвести той.

По думите му, при тази цена на тока и билетът за градския превоз би трябвало да нарастне в пъти. „ В момента цената в Стара Загора е 1,30 лв.. Ако нарастне още хората ще се откажат и няма да пътуват с градския превоз. Затова е доста значимо страната да поддържа в този момент общините “, разяснява Тодоров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР