Китай продължава икономическия си удар срещу Литва, на фона на

...
Китай продължава икономическия си удар срещу Литва, на фона на
Коментари Харесай

Търговската атака на Китай срещу Литва разкрива безсилието на ЕС

Китай продължава икономическия си удар против Литва, на фона на бездействието на Европейски Съюз. Тъй като Литва се стреми да задълбочи дипломатическите си връзки с Тайван през последните месеци, Пекин спря вноса на литовски артикули. Politico оповестява, че ембаргото на Китай към този момент визира промишлените артикули от други страни от Европейски Съюз - като Франция, Германия и Швеция - които зависят от литовските вериги за доставки.

Ден откакто Вилнюс реши да изтегли всички свои дипломати от Пекин, срещата на 27-те водачи на Европейски Съюз в Брюксел посвети прекомерно малко време на невиждания спор, който заплашва да покаже какъв брой малко място за маневри има Европа, с цел да предприеме търговски дейности, с цел да отбрани политическите си правила.

Напрежението сред Литва и Китай стартира през май, когато Вилнюс се отдръпна от дипломатическия формат 17 + 1, в който Пекин се ангажира със страните от Централна и Източна Европа. Напрежението ескалира, когато Тайпе и Вилнюс сътвориха дипломатически служби в страните си. Китай разгласи вълна от ограничения, които демонстрираха, че желае да спре всяко стопляне на връзките сред Европейски Съюз и Тайван.

Пекин даже оказва напън върху предприятията от Европейски Съюз да спрат вноса на литовски артикули, твърди източник на Politico. Според информацията, на две немски компании от автомобилната промишленост са блокирани елементи в китайските пристанища в края на миналта година, тъй като са създадени в Литва. Френски и шведски компании също са изправени пред сходни проблеми, защото литовските артикули са част от тяхната верига за доставки.
Реклама
Пекин към момента публично отхвърля да знае за обстановката. Държавните медии в страната предизвестяват китайските компании да спрат да търгуват със страни, които не зачитат китайския суверенитет - отпратка към задълбочаващите се връзки на Литва с Тайван.

Йорг Вутке, президент на Търговската камара на Европейски Съюз в Китай, назова това " невиждан " ход на Китай за оказване на напън върху по-широката европейска бизнес общественост. " Това усложнява обстановката с веригата за доставки, която към този момент беше затруднена от пандемията от коронавирус ", споделя Вутке.
Без огнева мощност
Засега решението на Европейски Съюз е да приложи нормалната процедура - да остави комерсиалната дирекция да се оправи с това и да види какво може да направи Световната комерсиална организация по въпроса. И в двата случая няма доста варианти за деяние.

" Китай подхваща политическа стъпка и задачата им е доста ясна, а точно да заплашва другите страни членки в Европейски Съюз да не следват литовския образец, като развиват връзки с Тайван ", споделя Андрюс Кубилюс, някогашен министър председател на Литва и сегашен народен представител в Европарламента.
Реклама
" В този миг е мъчно да се види какво може да направи Европейски Съюз, с цел да отвърне на удара ", счита Джонатан Хакенбройх от Европейския съвет по външни връзки, специалист по политиките за битка с принудата. Това е доста индикативен случай, с помощта на който се вижда празнината в инструментариума на Европейски Съюз и нуждата от приемането на педстоящия инструмент за битка с принудата.

" Инструментът не би трябвало да подтиква обособена страна от Европейски Съюз в бъдеще да организира каквато и да е самостоятелна външна политика и по-късно да солидаризира разноските с другите страни ", прибавя Хакенбройх.
Да се намеси СТО
Брюксел може и ще стартира да събира доказателства, с цел да стартира процедура против Китай в Световната комерсиална организация, само че този развой също лишава години. Тъй като апелтивният орган на СТО, който извършва ролята на върховен съд, към момента е неподвижен, разногласието евентуално ще бъде обжалван. За да заобиколи блокирания съд, Европейски Съюз може да употребява неотдавна обновения си правилник за използване в търговията. Но с цел да употребява това, би трябвало да изчака решение на комисия на СТО по случая, което също лишава време.

Литовски чиновници споделят, че работят с Европейската комисия, с цел да изведат случая на равнище СТО. Шефът на СТО повдигна спора на Литва с китайския министър председател Ли Къцян по време на видеоразговора " 1+6 кръгла маса " при започване на декември, въпросът е издигнат и в Комитета за достъп до пазара на СТО.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Енергетика 3 Компании 1 Строителство и парцели 2 Политика 3 Енергетика Реклама
И въпреки всичко е въпрос на време докога страните членки ще се преценяват с непредсказуемостта на Китай. Източници на Politico са скептични, че това ще продължи за дълго. " Не знам дали Китай желае да бъде именуван рискова страна за вложения, само че има доста нови благоприятни условия, които се отварят с естествени постоянни демокрации ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР