“Карин дом във Варна и Централна минерална баня “Банкя получиха

...
“Карин дом във Варна и Централна минерална баня “Банкя получиха
Коментари Харесай

Най-добрите архитектурни проекти в България

“Карин дом ” във Варна и Централна минерална баня “Банкя ” получиха огромните награди в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди 2022 “, проведен от Камарата на архитектите в България (КАБ). Събитието бе кулминационната точка на честванията във връзка 85-годишнината от основаването на КАБ. Наградените в състезанието планове по традиция се предлагат за влиятелните европейски награди за модерна архитектура “Мис ван дер Рое ”.

Министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков разгласи носителя на огромната премия в категорията за ново строителство. Това е постройката на “Карин дом ” във Варна, построена по план на Unas Studio след извоюван интернационален конкурс. Целта е да се сътвори център за обществена рехабилитация и интеграция на деца със специфични потребности и техните фамилии. Карин дом е пространство с напълно налична среда в синхрон с детските усещания, където децата се усещат като вкъщи.



За първи път в границите на състезанието беше присъдена огромна премия за запазване на културно-историческото завещание. Отличието получи планът за реституция на Централна минерална баня “Банкя ”, направен от екипа на „ Георгиев Дизайн Студио “. Призът бе връчен от основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура Здравко Здравков и шефа на НИНКН арх. Петър Петров. Банята е построена сред 1907–1911 година и е оповестена за недвижима културна полезност. Сградата е незабравим представител на архитектурата от началото на ХХ век. Целта на плана е консервация, реституция и социализация на историческата постройка като спа център. Водещ принцип при проектирането и осъществяването е съхранението на истинския образ на старинното здание.

В рамките на състезанието бяха връчени 8 специфични оценки.

Четири от тях са в категорията за ново строителство:
Проект за благоустрояване на ул. “Алеко Константинов ” В Бургас, направен от “Архитекти Урбана ”. Това е една от най-старите улици в Бургас, свързваща пл. „ Тройката “ с пешеходната зона по ул. „ Св. св. Кирил и Методий “.

Културно-информационен център „ Мелницата “ в с. Кърпачево, област Ловеч по план на Студио NADA. Старата Мелница e издигната към 1933 година, а през 2020 година Сдружение Деветашко Плато наема постройката и поема самодейността за нейното възобновяване.

Amara Sugar Hotel е най-новият бутиков хотел в Слънчев бряг, осъществен по план на “Проектта Студио ”.

Реконструкция на 90-то СУ „ Ген. Хосе де Сан Мартин “ в София по план на “Лусио Архитекти ”. Целта е да се сътвори образователно пространство, което е в синхрон със международните трендове и нововъведения в проектирането на образователна среда.

Четирите специфични награди в категорията за запазване на наследството са:

Дворецът на културата и спорта във Варна е многофункционален комплекс за конгресни, културни и спортни събития. Той е в листата на обектите с иден статут на недвижима културна полезност.

Реновиране на градска художествена изложба в Пловдив по план на “Арко Тийм ”. Сградата е издигната през 1881 година за Девическо учебно заведение и през днешния ден има статут на недвижима културна полезност. Фасадите са реставрирани в истинския им тип, като по остарели фотоси са открити цветовете на постройката.

Реставрация на къщата на софийския търговец Андрей Арсов в София по план на арх. Руси Делев. Сградата е проектирана през 1911 година от известния проектант Карл Хайнрих и е със статут на недвижима културна полезност.

Голямата мелница в Балчик е реставрирана в истинския си тип по план на “Стронгил Строй ”. Обособени са две изложбени зали, концертна зала, пет ателиета за художници, ритуална зала, център за социална поддръжка.

Близо 40 плана участваха в четвъртото издание на състезанието “Български архитектурни награди ”. Те бяха разграничени в две категории - 22 планове за ново строителство и 17 за запазване на културно-историческо завещание. Това е най-значимият професионален и некомерсиален архитектурен конкурс, който подтиква положителните практики и качествените творби на архитектурното изкуство. Отличителна линия на състезанието е безпристрастното интернационално жури от архитекти със забележителни здания и достижения в портфолиото си.

Тази година ръководител на журито бе Рекс Бомбардели, шеф на френското архитектурно студио 2Portzamparc, което проектира впечатляващи здания и градска среда в целия свят. Проектите в категорията за запазване на наследството бяха оценени от настрана жури под председателството на шефа на НИНКН арх. Петър Петров.












Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР