Сутринта на 14 май около 20 изрисувани със спрей символа

...
Сутринта на 14 май около 20 изрисувани със спрей символа
Коментари Харесай

The Guardian: Франция разследва дали Русия плаща на българи за ...

Сутринта на 14 май към 20 изрисувани със спрей признака на алена ръка бяха открити на една от външните стени на мемориала, който е отдаден на личностите, избавили евреите от гонене по време на нацистката окупация на Франция, написа The Guardian.

Кметът на Париж, Ан Идалго, неотложно рапортува за графитите на прокуратурата като за възможен антисемитски акт. Френският президент Еманюел Макрон осъди акта като демонстрация на " одиозен антисемитизъм ". Той написа в X, че този вандализъм накърнява " паметта " на тези, които са избавили евреите по време на Холокоста, и на жертвите.

 

Френската социална телевизия France Info съобщи, че източник, осведомен с следствието, е удостоверил тази седмица, че видеонаблюдението на мемориала на Холокоста е записало две фигури, пристигнали към 3 ч. сутринта със спрейове и шаблони, както и още двама или трима души, които може да са взели участие. Съобщава се, че те бързо са били разпознати по информация от мобилните телефони.

 

Всички те са били българи и са напуснали Париж с рейс за Брюксел по-късно същата заран, директно откакто са изрисували графитите със спрей, заяви France Info, потвърждавайки по-ранно известие в сатиричния седмичник Canard Enchaîné.

 

Разследващите в този момент обмислят дали алените графити са били поръчани от съветските служби за сигурност и може да са следвали сходен модел като този, за който се подозираше при друга акция с графити предходната есен, когато звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху здания в Париж и покрайнините му, което провокира сходен потрес и опасения за антисемитизъм.

 

През октомври към 60 звезди на Давид бяха открити по стени в Париж и квартали в покрайнините. Всички те бяха в наследник цвят, сходен на синия цвят на израелското национално знаме.

По този случай беше задържана молдовска двойка и беше разпознат хипотетичният им пощальон - проруски молдовски предприемач, оповестява Агенция " Франс прес ".

 

Френските прокурори обявиха по това време, че проверяват дали двамата молдовци, които признаха, че са изрисували със спрей звездите на Давид по стените на парижки парцели, са го създали по разпореждане на някого в чужбина.

 

По време на миналогодишното следствие държавният прокурор на Париж Лора Бекьо съобщи, че графитите са направени по " категорично искане " на разположение, живеещо в чужбина.

 

Френските управляващи подозират, че зад тази акция стоят съветските служби за сигурност, съобщи пред Агенция Франс Прес източник, осведомен със случая.

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР