Кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков не оставя никакви шансове на конкурента

...
Кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков не оставя никакви шансове на конкурента
Коментари Харесай

ГОРЕЩО В ПИК TV: Проф. Герджиков размаза Румен Радев на дебата

Кандидат-президентът проф. Анастас Герджиков не оставя никакви шансове на съперника си на президентските избори Румен Радев. В извънредно под напрежение вербален дуел сред двамата подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент показва изключителна убеденост, рефлексивност и изострен разум.

От другата страна Румен Радев пробва да опонира със заучени изречения и нападки към ректора на СУ.

Видимо спокойният проф. Герджиков завоюва против съперника си - и с готовност, и с съответни въпроси, и с неуместни такива. Двамата отговаряха на въпроси, свързани с вътрешната и външната политика, резултатите от изборите, опазването на здравето, защитата, стопанската система, енергетиката, образованието.
свързани новини177881преди 9 часа
Първата тематика на обществения спор бе политиката и всеки от претендентите изрази визията си. Проф. Герджиков разгласи, че най-важно е да има постоянен кабинет: " Повтарях, че това е моята основна цел. Трябва постоянен кабинет ". Радев съобщи, че от първите съвещания зове за разговор и постоянно държавно управление. " Цената за реализиране на тази цел би трябвало да е премерена. Този път партиите на смяната имат самодейност. Трябва държавно управление към ясна визия ", съобщи Радев. Герджиков го отвърна, че той пръв е предложил обединяването, за което в този момент чак зове Радев. " Тогава ми се смеехте, а в този момент говорите с моите думи ", сподели професорът на военния.

" Единствено бих предложил да следват логаритъма, който показах, и те към този момент го вършат. Предишните пъти президентът трябваше да откри обединителните линии ", сподели към Радев Герджиков, а той се отбрани, че не е проектант на коалиция.

Проф. Герджиков впечатли с коментара си, отговаряйки на въпрос дали ще одобри поддръжката на Движение за права и свободи и дали се е припознал в профила им. " Чух, че техният претендент би трябвало да е обединител, стожер на Конституцията, лице на държавността и лице на страната пред света. Г-н Радев, вие не се ли припознавате в това изложение ", попита той. Радев разгласи, че Движение за права и свободи от дълго време му желали оставката. " В Конституцията няма дума за обединяване, а за единение. Аз съм правил постоянно това, да се следват правилата на правова страна ", сподели в своя отбрана жителят на " Дондуков " 2. Герджиков отговори, че президентът би трябвало да е на всички жители, а освен на българите.

Силен миг в дебата бе коментара на проф. Герджиков за милиционерските произволи на дясната ръка на Радев - Министерство на вътрешните работи служебният министър Рашков: " Спомнете си какво прави Бойко Рашков. Вчера са били в СУ и са търсили купувачи на гласове. Днес са идвали отново. Това е прекомерно даже за вашия шеф щаб, който и през днешния ден даде конференция с подправени вести ".

" Слезте от облаците, стъпете на земята, не със свитата си и питайте хората какво прави полицията ви ", сподели още Герджиков.

Убедителен акцент в представянето на проф. Герджиков бе коментара му за промяната на Конституцията. " Радев загатна, че има подобен план, само че не желае да го покаже преди изборите, тъй като очевидно се тормози, че това ще повлияе на изборите. В същото време се тормози очевидно от Конституцията и спазването й. " Кажете дали плана ви няма да промени републиката в президентски режим ", прикани Герджиков.

Той направи мощен коментар, че е рисково да се вкарва президентска република. " Не е нужно да има президентска република, тъй като за нас това е рисково с неустойчивата ни народна власт. Конституцията би трябвало да се промени единствено в интерес на господство на правото. Не е наложително, тъй като може и да стане през промени в закона. Този план трябваше да се покаже, с цел да има спор. Трябва да има правила и правила, а освен да се вторачваме в съдиите и прокурорите ", сподели проф. Герджиков и прикани да не се персонализира казусът, а да се вземат решение проблемите на равнище закони и спазването им. " Важен е подборът и атестациите на съдиите. Трябва ни промяна, която да утвърди върховенството на правото ", сподели ректорът.

" Добре, че е най-сетне говорите за правила ", отвърна Герджиков Радев, намеквайки, че той постоянно нарушава разпоредбите и даже Конституцията.

Проф. Герджиков впечатли и с коментара си за настоящата тематика за районен съд Македония. Той разгласи, че е необходим различен метод и той би трябвало да е от тях. " Ние желаеме единствено да се съблюдава договорът за добросъседство. Там всичко е разказано и просто би трябвало да се съблюдава. Да няма искания, език на омразата и съблюдаване на правата на българите. Ние сме построили да вземем за пример линия до границата, само че те не са построили транспортен кулоар. Има систематичен проблем от отсрещната страна. Историческата комисия също е значима, тъй като е за просветителни въпроси. Целта е да не позволява в учебниците да има език на ненавист. Това е доста значимо и би трябвало да се съблюдава договорът ", безапелационен бе проф. Герджиков и сподели, че цялото българско общество има консенсус по тази тематика.

По тематиката за опазването на здравето професорът се оказа още веднъж по-подготвен. По тематиката с имунизациите Радев съобщи, че е имунизиран, което още не е потвърдил, до момента в който проф. Герджиков от дълго време е ваксиниран и не крие това.

Професорът не спести правдивата си рецензия към провалената здравна политика и оправянето с пандемията на служебния кабинет. " Трябваше още през лятото да има подготовка, щадящи проби за децата, парите за медиците на първа линия. Високата смъртност продължава и внезапно най-после въведохте зелен документ, с цел да принудите хората да се имунизират. Трябва ли по този начин да бъдат принуждавани хората? Трябва ли принудата да бъде опасност, както се случва последните 7 месеца? Предлагам ред неща, които са лесни. Лекарите в този момент желаят медикаменти и материали, пари, тъй като нямат отмора. Нужна е помощ на здравната система. КСНС би трябвало да се привиква на 3 месеца, а вие не го бяхте правили 18 месеца. А това касае националната сигурност. Защо не повикахте специалисти толкоз доста време? ", попита проф. Герджиков.

" Слезте от облаците! Не са розови нещата и лекарите ни се оплакват. Няма материали и лекраства, по тази причина служебният кабинет изиска от Европа. Поскъпнаха и медикаментите и доставчиците подвигат цените, а лечебните заведения не могат да поръчват медикаменти ", разгласи проф. Герджиков.

Относно зеления документ и удара по бизнесите, обвързван с този факт, проф. Герджиков също " поведе по точки ". " Зеленият документ в обстановка на високи цени, им причинихте и затваряне поради тези документи. Защо? ", попита проф. Герджиков, а Радев се оправда: " Сертификатът даде късмет на стопанската система да живее, както и на културния живот в страната. Иначе трябваше да има цялостен локдаун. Това е независимост на избор ".

" Не би трябвало да спекулираме с инфлацията, тъй като има такава по света и България е измежду водещите страни, само че има и други страни. Цената на тока е също висока. Кажете какви са вашите ограничения, проф. Герджиков ", подкани Радев.

Ректорът съобщи, че е трябвало да има обезщетения за тока още през септември, както и да се внесе в точния момент Планът за възобновяване, с цел да дойдат пари. " По-рано трябваше да се желае и позволение за държавните помощи и към този момент месеци наред да сме помагали на бизнеса, а не се взе нито една от тези ограничения. Българският бизнес умира сега и вие не знам къде тъкмо сте били, с цел да не видите това ", попита Герджиков.

Той безапелационно разяснява и тематиката за енергетиката. " Трябваше в точния момент да има сила на пазара и да се спре износът, както и да има помощ в точния момент. Тези пари още не са получени от бизнеса и занапред ще ги получават. Те ще са банкрутирали, до момента в който пристигна вашата помощ, тъй като токът е безценен от септември, а към този момент са скъпи и храните. Накрая небрежно измисляте някакви ограничения, вместо да сте го създали през август, както стана и с коронавирус рецесията. След 3 месеца ще стане в стопанската система това, което стана в този момент в здравната рецесия ", разгласи проф. Герджиков, а Радев се оправда с Народното събрание.

Силен миг в представянето на проф. Герджиков бе тематиките " Русия " и " Съединени американски щати ". " Приятно съм сюрпризиран, че към този момент сте на моята позиция и към този момент говорите като мен. Отношенията с Русия би трябвало да са практични и имаме интерес да работим с Русия, като с всяка друга страна. Приветствам, че изповядвате към този момент моята позиция. Но кажете за Крим, аз считам, че той е украински и не би трябвало да се забива различен байрак ", сподели професорът. Радев не отговори за Крим и съобщи, че глобите против Русия не дават резултат.

" Аз почитам съветската просвета и до 12-и клас бях прочел класиката им, множеството на съветски, само че това не значи, че би трябвало да ни считат като Беларус за полуруска територия ", отвърна проф. Герджиков.

" Съединени американски щати, като хегемон света, устояват на всички места своите ползи. Отношението ни към всички велики сили е да отстояваме с гръбнак нашите национални ползи и да имаме национално достолепие ", сподели по тематиката Америка ректорът.

" Трябва сами да намираме метод да си решаваме проблемите с корупцията, а не да чакаме Закона Магнитски ", разгласи проф. Герджиков.

" Утре и аз имам видео диалог с Манфред Вебер и ще обсъдим и този въпрос, тъй като е измежду тематиките, които сме планували ", показа на собствен ред проф. Герджиков.

" Аз заговорих за обединяване към тези и народен блян. Радев ме наричаше обединител, само че явно и той към този момент приказва с моите думи и това е пътят. Моят укор е това, тъй като вие провокирахте два пъти политическата рецесия, с цел да управлявате със длъжностен кабинет, вместо да търсите обединяване ", разгласи той.

Радев се ядоса и разгласи, че и той е призовавал за обединяване против шкафчетата и автомагистралите. " Не може да се обединим към това и не е мой ангажимент да сплотявам партиите ", избухна най-после той.

Силен миг в представянето на проф. Анастас Герджиков бе тематиката за бежанците. Той съобщи, че около тях идват и мигранти, които нямат общо с бежанците и има трафик на хора. " Трябва да бъдем в положителни връзки със съседите и не виждам това по какъв начин ще стане, откакто през днешния ден Бойко Рашков сподели неистини и подправени вести и насъска хората против турското посолство ", атакува проф. Герджиков.

Привидно " близката тематика " - армията и въоръжаването се оказаха компрометиращ миг за Радев в дебата му с проф. Герджиков. " Трябват ни 16 изтребителя. Решението за закупуването на първите 8 беше вярно и в този момент е добре да се договаря за по-ниска цена и аз съм уверен, че ще е по този начин. Ние имаме доста съветска техника, която се поддържа от съветски компании и това е проблем, тъй като Русия не е в НАТО, сподели проф. Герджиков, а Радев се оправда, че е наложил несъгласие на договорката за самолети от Съединени американски щати, тъй като съгласно него договарянията не били положителни.

" Разбирам персоналната ви уязвимост към МиГ, аз също преди години имах Москвич и не желаех да се деля с него от прочувственост, само че най-после взех решение, че е по-добре да взема друга кола. Време е това да направи и страната ", иронизира съперника си проф. Герджиков.

Радев се опита да нападна съперника си, заявявайки, че конфликтът сред него и проф. Герджиков е значим, тъй като той би трябвало да отбрани достойнството на военните.

" Винаги съм имал почитание към военните и полк. Невяна Митева е доказателство за това. Ако някой твърди друго, то това са членовете на вашия предприемчив комитет, които го направиха и в понеделник с подправената вест за Турция, както и през днешния ден с подправените вести на Бойко Рашков ", сподели проф. Герзжиков за менте новината, че бил подсилен от Турция.

Проф. Герджиков направи мощна блиц офанзива, задавайки остри въпроси на Радев. Силен миг бе въпросът му какво ще се случи с Топлоелектрическа централа " Марица-Изток ".

Професорът направи впечатляващ коментар, отговаряйки на въпрос на Радев.

" Прикачате е към други хора и очевидно имате фиксация към Бойко Борисов, добър президент, би трябвало да мисли и за други неща, освен за Борисов. Не ме интересува кой е основният прокурор и в случай че не си прави работата, би трябвало да бъде заменен. Не ми приписвайте това. Нямам общо с тези хора. Трябва да говорите за вашата визия. Защо не казахт какво постигнахте 5 години, какво вие свършихте за България? Кризата, която потъна България 7 месеца е персонално ваша и вие не го признавате ".

Проф. Герджиков нападна непосредствено Радев с въпроса за какво не признава, че бърка. " Не е правилно ", съобщи сегашният държавен глава и се похвали, че съдействал за възбуждане на гражданската сила, само че отхвърли да съобщи за какво не признава грешките си.

Изключително мощен миг в представянето на проф. Герджиков бе отговорът му на следващата провокация на Радев. " Искате да ме пришиете към някоя партия или към някой, който има грехове. Не се срамя от никого. Нямам шкафчета, не съм направил нищо неправилно, не извинявам никакви неприятни практики. Аз поддържам всяка неоправдателна присъда на човек, който е направил нещо неправилно. Не може да водите акция, с която ме обвързвате непрестанно с някакви хора ", посече проф. Герджиков съперника си и сподели, че неговата цел е да сплоти всички българи и да изкара страната от всички рецесии, в които Радев ги е вкарал.

Професорът впечатли и с откровените си отговори на блиц въпроси, свързани с персоналните им качества, приятелите, работата.

" Работохолик съм и това е най-голямата ми неточност ", отговори професорът на въпрос за най-голямата му неточност, до момента в който Радев съобщи, че трябвало по-рано да смъкна кабинета Борисов признавайки, че той е инспирирал преврата. Проф. Герджиков го отвърна, че той е част от статуковото и не е лице на смяната, а е почнал да смъква демократично определен кабинет, ча когато са разкрити проблемите и на " Дондуков " 2.

Проф. Герджиков съобщи, че не прости единствено измяната и постоянно в други случаи дава амнистия.

Той показа, че неговото достижение в живота с изключение на книгите му е и фактът, че съумява да е консенсусен, диалогичен и да работи с всички хора. Радев съобщи, че е горделив като пълководец в армията и е направил доста за модела на военна подготовка, като не е изгубил нито един човек под негово управление.

Държавният глава съобщи, че последно е бил на спектакъл, а не на кино. Докато Герджиков съобщи, че това са разнообразни изкуства и в изискванията на рецесия повече съблюдава ограниченията и гледа филми у дома.

Той разгласи, че всички български президенти са съдействали с каквото могат, само че неговият любимец е Петър Стоянов, тъй като е предотвратил революция.

" Всеки президент има принос и аз бих показал този, който не избрахме - Петър Дертлиев ", разгласи Радев на собствен ред.

" Познавам проф. Герджиков, само че незадълбочено и мога да кажа, че одобрявам всички хора на знанието, науката и духа ", сподели той за съперника си. " Уважавам това, че господин Радев е порядъчен ", сподели на собствен ред проф. Герджиков.

Той избра да цитира Недялко Йорданов и посвещението му към него: " Любов човешка ще ви пожелая. "

Радев пък не можа да цитира стихотвронение, само че разгласи, че последната българска книга, която прочел е " Глина ".

В последните 30 секунди проф. Герджиков благодари на всички, които го поддържат и прикани всички да го напраят, с цел да се сплоти България. " Призоваваме да гласувате за президент, който да не помрачава Нова година с мрачни речи, да не размахва пръст, а да посрещнем щастливи Новата година ", приключи Радев.

" Десетилетия в България парите купуват съвест и българите имат потребност от истината. На 21 ноември излезте и гласувайте, с цел да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България ", съобщи в своето послание Радев.

Накрая проф. Герджиков пръв подаде ръка на съперника си и я задържа, като му сподели: " Ето не беше ужасно да водите спор ", а Радев побърза да си тръгне и в придвижване съобщи, че в никакъв случай не е казвал, че е ужасно.

Припомняме, че този ефирен спор сред двамата съществено може да наклони везните в една или друга изгода. Очакванията в неделя са за извънредно близки резултати на Румен Радев и проф. Герджиков, а една безапелационна победа на днешния спор би нараснала фрапантно възможностите на ректора на Софийския университет.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР