Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния

...
Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния
Коментари Харесай

Проектът за газова връзка с Гърция е във финална фаза

Към сегашния миг доставките на природен газ са в нормалния режим и няма учредения за терзания. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конгрес в София хотел Балкан на въпрос дали зародилото напрежение сред Русия и Украйна в Керченския пролив ще се отрази на преноса на природен газ за България

"Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, енергийната ни сигурност е обезпечена ", посочи Теменужка Петкова и добави, че към момента няма публична информация от страна на съветската компания "Газпром " във връзка информацията в съветския вестник "Комерсант ", че втората тръба на "Турски поток " ще мине през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Тя добави, че страната ни е подготвена да предприеме оптимално бързи и съответни дейности за неговата реализация на наша територия, с цел да не бъде България заобиколена от такива огромни инфраструктурни планове в региона на енергетиката, което обаче би трябвало да се случи при прецизно съблюдаване на европейското законодателство.

"Проектът за създаване на газовата връзка е във крайна права. До дни следва да бъде подписано съглашение за финансиране с Европейската капиталова банка. Освен това страната е заделила държавна гаранция в размер на 110 милиона евро ", напомни още Петкова.

Държавата ще търси и други различни източници за доставки на газ. В тази връзка Министерски съвет взе решение страната да взе участие като акционер в построяването на LNG терминал за компресиран газ в Александропулис, заяви още министърът.

Продължават дейностите по построяването на газовата връзка със Сърбия. За страдание обаче съседите чакат финансиране от Брюксел по предприсъединителните стратегии, тъй че за момента този план се бави от авансово начертаните периоди най-късно до 2022 година да потече газ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР