Към момента в града и областта има общо 240 хотела

...
Към момента в града и областта има общо 240 хотела
Коментари Харесай

Нощувките в Пловдив поскъпнаха с 50% след пандемията

Към момента в града и региона има общо 240 хотела и места за настаняване, подлежащи на категоризация, до момента в който през 2019-а те са били 196. Анализът пък демонстрира, че от 44 новооткрити обекта за тези 5 години 24 са в категорията 3 звезди, а 18 са 4- или 5-звездни.

Точно при най-високия клас хотели се следи и сериозният растеж. Ако преди 5 години близо 30 на 100 от нощувките в Пловдив са били в хотели 4 или 5 звезди, то през 2024 година техният условен дял скача до 42 на 100. Стабилни остават равнищата на хотелите 3 звезди, като те постоянно оферират най-хубавото съответствие цена-качество - 39% през 2019 година и надлежно 36% през 2024-та. В местата за настаняване с 1 или 2 звезди пък следим противоположната наклонност - близо 30 на 100 дял преди 5 година, който все още се свива до малко над 22%.

Всички тези данни изрично демонстрират, че туризмът в града претърпява същински подем през последната петилетка, и това се усеща не единствено от хотелиерите, само че и от съвсем всички свързани браншове - превоз, ресторантьорство, услуги, доставки и даже кратковременен наем на коли. От данните на две от най-големите компании за наем на коли излиза наяве, че единствено в интервала 2020-2023 година те са увеличили броя на наличните МПС-та в Пловдив близо два пъти.

В последните две години пък годишно градът бележи нов безспорен връх, що се отнася до осъществените нощувки. През 2022 година те са малко над 1.2 млн., година по-късно броят им скача до съвсем 1,4 млн. Постепенно се усилва и заетостта на локалните хотели - от 24 на сто през 2022-ра, на 30,4% през 2023 година Стремително продължава да пораства и относителният дял на задграничните туристи в града - от 20% преди 5 години до 25 на 100 през предходната година.

 

 

Заедно с бизнеса на хотелите, със стабилен растеж могат да се похвалят и жилищата, работещи на правилото на краткосрочния наем. Малко над 750 сходни жилища са отдават на този принцип единствено в най-голямата специализирана платформа за сходен вид настаняване - Airbnb.

Любопитното е, че до момента в който класическите хотели работят при претовареност от към 30 на 100 през предходната година, този вид жилища гонят 45 на сто през 2023 година Според отворените данни на платформата, приблизително един сходен апартамент в Пловдив генерира 15 хиляди лв. на годишна база. Тук обаче пазарът е доста по-силно фрагментиран. Оказва се, че има и жилища, ситуирани до центъра на града, които имат претовареност от цели 76%. Такъв е казусът с двустаен апартамент на ул. " Отец Паисий ", който се отдава против 95 лв. на вечер. Това значи, че въпросното жилище е наето в 277 вечери от годината, което пък носи цели 26 хиляди лв. доход на притежателя му.

Средната цена на сходен апартамент в границите на Пловдив пък е 110 лв. на вечер. Любопитно е, че и този сегмент до огромна степен следва трендовете в хотелския отрасъл, защото осреднената цена през 2019 година е била към 75 лв. за една нощувка под тепетата, което прави към 50 на 100 растеж.

В Пловдив стават от ден на ден жилищата, които се ръководят от профилирани организации. Чрез тях притежател може да даде парцела си на въпросната компания, която поема напълно ръководство и логистика по него, като против това прибира % от приходите (по информация на " Марица " - сред 15 и 25 на сто). Под тепетата към този момент има три сходни компании, всяка от която ръководи най-малко 6 парцела.

Броят на жилищата хотели в действителност е доста по-голям, защото в редица други обществени мрежи и платформи също се предлагат подобна услуга за настаняване на дневна база, като доста хора избират да употребяват сходен вид, защото уеб сайтове като Airbnb и Booking постоянно прибират % и вършат съвсем невероятно скриването на доходи. Само през 2023 година специалистите към Община Пловдив са разпознали 47 незаконни места за настаняване. Според осведомени минимум 1400 жилища под тепетата в действителност са хотели, като близо половината са в сивия бранш.

Въпреки че Пловдив се трансформира във все по-притегателна дестинация за туристите от Централна и Западна Европа, комшиите към момента са гръбнакът на този сегмент. За 2023 година близо половината от всички пренощували в хотелите и местата за настаняване са били гърци или турци. Според хотелиерите преобладаващото голям брой е от двете ни южни съседки - най-много поради бързия и елементарен автомобилен достъп до Пловдив от границите.

 

Съвсем разнообразни обаче са аргументите, заради които двете националности избират Пловдив като туристическа дестинация. Според Антония Колева - управител на фамилен хотел в града, гостите от Турция идват най-вече за занимания и хазарт или да видят родственици и приятели, като рядко слагат акцент върху културно-историческия детайл. По данни на Национален статистически институт близо 26% от всички пренощували чужденци под тепетата предходната година са били турци.

Колева споделя, че доста сериозен туристически интерес към града има от страна на Гърците (около 15 на 100 съгласно НСИ). " Гръцкият турист усеща Пловдив по-близък и доста по-сходен с родината му и неговата лична история, до момента в който турците като че ли виждат в града ни място за развлечение ", безапелационна е Колева.

Третата най-голяма група чужденци, почиващи в Пловдив, са германците (около 8 на сто), следвани компактно от израелците.

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР