Какво ще направи Украйна чрез основната си компания Нафтогаз, ако

...
Какво ще направи Украйна чрез основната си компания Нафтогаз, ако
Коментари Харесай

Руска медия обвинява Украйна, че се готви да предизвика газова криза в Европа

Какво ще направи Украйна посредством главната си компания " Нафтогаз ", в случай че преносът на газ от Русия за Европа през украинска територия продължи без контракт от 2020 година? Вероятно ще краде! Това е заключението в разбор на съветската медия " Взгляд " за един от най-сериозните енергийни въпроси в света.
Иронично, съветската медия споделя, че в обстановката има и позитивен резултат - " в случай че по-рано Киев наричаше това контрабанда на газ, в този момент то се назовава " газ на незнаен притежател ".
При липса на директен контракт, Украйна има намерение да изпомпва съветски газ, предопределен за европейците, в своите складове от новата година. Важно конкретизиране: без контракт суровините ще се смятат за принадлежащи на неустановен притежател и ще останат в украински подземни резервоари за времето, до момента в който се уредят документите. Това написа във Фейсбук изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко.
Според " Взгляд ", в случай че Русия не подпише нов контракт за газов пренос през Украйна от 1 януари, 2020 година, то Украйна де факто няма да разреши на " Газпром " да извърши договорните си отговорности с европейски клиенти. А това води до големи неустойки, които съветската страна ще би трябвало да заплати. Имущество на " Газпром " ще престане да бъде благосъстоятелност на " Газпром ", разяснява съветската медия.
" Всъщност Украйна заплашва да спре преноса на съветски газ до европейските консуматори, в случай че договарянията не бъдат завършени преди 1 януари 2020 година И вероятността тристранните договаряния за газ да не приключат до този миг съществува ", съобщи заместник-ръководителят на Фонда за енергийна сигурност Алексей Гривач.
Гривач не изключва управлението на " Нафтогаз " особено желае да прекъсне газовите договаряния, с цел да провежда енергийна рецесия в Европа. Дори ще му е от изгода, счита той. Всъщност подписването на ново съглашение според европейските правила значи, че газовата тръба ще бъде отнета от " Нафтогаз " и ще бъде трансферирана на друга компания. Тогава украинският монополист ще загуби обилни доходи от преноса на газ. И растежът на цените на газа при положение на рецесия ще окаже потребен за украинците, защото въпреки всичко ще разреши те да продават скъпо и импортиран, и създаден газ в Украйна.
Другият вид е, че " Нафтогаз " не слуша личния си президент и държавно управление или даже Европа, а Съединени американски щати, които се нуждаят от газова рецесия и спиране на доставките на газ за Европа като никой различен. Европа би трябвало да се оправи със заканите на " Нафтогаз ", като подсети на украинските ръководители за директните отговорности, които те би трябвало да извършват даже без директно съглашение според Договора за енергийна харта (ДЕХ), безапелационен е Гривач.
От друга страна, в случай че това е опасност, тогава е много неуместно, сподели Игор Юшков, водещ специалист от Националния фонд за енергийна сигурност. " Газпром " просто няма да доставя газ след 31 декември в украинската система, в случай че няма директен контракт. Следователно, " Нафтогаз " просто няма какво да изпомпа в своите резервоари ", споделя той.
Изявлението на Витренко в действителност може да се преглежда по два метода. От една страна, това в действителност може да бъде опасност: " Нафтогаз " в никакъв случай не е пренебрегвал сходни способи. От друга страна, това може да е вид за излизане от спешна обстановка, ако няма задоволително време за сключване на нов контракт. Това е опит да се откри опция да не се стопира преносът, макар неналичието на контракт. " Как да го тълкуваме не е изцяло ясно, имаме потребност от пояснения от украинската страна ", споделя Юшков.
" Ако се има поради вторият вид, тогава се обрисува градивна скица. Ако на 26 декември, както дава обещание украинската страна, обособена компания ще бъде отделена от " Нафтогаз ", която ще стане притежател на газотранспортната система, то от този миг ще стартира процесът на сключване на ново съглашение за пренос. В този случай може да не са задоволителни пет дни преди новата година за сключване на нов контракт. А през 2020 година ще са нужни спомагателни няколко дни, с цел да се попълнят всички документи и да се подпише годишно съглашение за пренос. И за тези няколко дни е нужна някаква преходна скица: по какъв начин да продължи преноса на газ, когато публично към момента няма търговски контракт ", споделя Игор Юшков.
Ако " Нафтогаз " предлага решение на този проблем, тогава това не е опасност, а предложение. И вторият вид е изцяло вероятен в светлината на последните събития. Първо, тези дни " Нафтогаз " за първи път от доста години насам градивно отговори на формалното предложение на " Газпром " за газов контракт. Риториката на украинската компания се промени фрапантно - от мантрата, че няма да има пренос от новата година до готовността " да работи добросъвестно " за подписване на нов контракт, освен това един за преноса и различен за доставките единствено за Украйна. Позицията на " Нафтогаз " доста се приближи до това, което предлага " Газпром ". Това беше първата стъпка към сключване на нов годишен контракт, счита " Взгляд ". Но остава присъденото от Стокхолмския арбитраж обезщетение за " Нафтогаз ", дължимо от " Газпром " - 3 милиарда $ (с лихвите), за които съветската компания не желае и да чуе да заплаща и слага като изискване за нов контракт това обвързване да бъде отписано. Възможно е този дълг да бъде изплатен през новата цена на съветския газ непосредствено за Украйна, като съветският президент Владимир Путин загатна за 20-25% отстъпка.
Какво е ситуацията с газовия контракт сред Русия и Украйна - припомнете си в този материал!
Превод: Агенция " Фокус "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР