Каква реклама във Фейсбук купуват основните политически партии в България

...
Каква реклама във Фейсбук купуват основните политически партии в България
Коментари Харесай

Българските потребители ще могат да видят кои партии им пращат реклами във "Фейсбук" и защо

Каква реклама във " Facebook " купуват главните политически партии в България и към кого я изпращат – на тези въпроси потребителите ще могат да си отговорят в идните седмици.

Това може да се случи благодарение на приложението Who Targets Me, което проучва анонимните данни за реклама във " Facebook " и към този момент е интензивно в България. Те се събират благодарение на безвъзмезден програмен продукт, който може да бъде конфигуриран за браузърите Chrome и Firefox от тук.

Няколко дни след инсталирането програмата дава персонализирана информация за политическите реклами, които потребителят вижда, и информация за това по какви критерии са таргетирани с съответната реклама.

Как работи

Потребителят би трябвало да сътвори собствен неизвестен профил, в който отбелязва възрастта, пола, местоположението си и политическите възгледи. Софтуерът събира показаните във " Facebook " реклами и информацията за таргет групата им и ги прибавя към базата данни на Who Targets Me, като за политическите такива демонстрира и на самия консуматор персонализирана извадка. Приложението и събраните от него данни могат да бъдат изтрити когато и да е.

За разбор на информацията планът си сътрудничи с откриватели от институции като Оксфордския университет и Лондонското учебно заведение по стопанска система. До момента над 10 000 доброволци в над 42 страни са конфигурирали софтуера.

Who Targets Me е деен от две години насам и до момента записва главно не дезинформация и агитация на непознати артисти, а послания на главните политически партии. В България към този момент се наблюдават страниците на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи - Община Никопол, Веселин Марешки, Socialist International SI, ДСБ, Презареди БГ, Политическа партия " Атака ", само че потребителите могат да изпращат на откривателите и информация за страниците на други политически сили, които да бъдат включени в листата, изясни съоснователят на плана Сам Джефърс пред " Дневник ".

Защо е значимо

" Политическите реклами в обществените мрежи са по-евтини и по-тясно таргетирани отвсякога ", пишат основателите на Who Targets Me на уеб страницата си.

" Нещо повече - демонстрират се един път и изчезват. Досега няма непрекъснат списък на рекламите, за които политическите акции да бъдат държани виновни (или които да бъдат разследвани по-сериозно, в случай че има подозрения за нередности). Макар това да се трансформира, огромните платформи към момента не вършат задоволително, а изборните регулатори по света не могат да настигнат казуса. В настоящето състояние всеки, който има кредитна карта и профил в обществените мрежи - без значение дали е локален претендент или страна, опитваща да подкопае демокрацията - може да таргетира гласоподаватели със характерни реклами, основани да повлияят на политическите им убеждения. Ние считаме, че най-хубавата акция за бистрота е да опиташ да създадеш бистрота. "

Защо последните три дни преди избори са основни и още от съоснователя на Who Targets Me Сам Джефърс четете в изявлението му за " Дневник ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (196)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР