Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и смъртта два

...
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е между живота и смъртта два
Коментари Харесай

Орбан: Роберт Фицо е между живота и смъртта

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е сред живота и смъртта два дни след покушението, което провокира потрес в цяла Европа. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от " Ройтерс ".

Стрелбата против словашкия министър председател беше първият огромен опит за ликвидиране на европейски политически водач от над 20 години и беше наказана от интернационалната общественост.

Политически анализатори и законодатели показват, че тя демонстрира все по-трескавия и поляризиран политически климат както в Словакия, по този начин и в цяла Европа.

" Молим се за министър-председателя и поддържаме Словакия ", означи Орбан. " Пожелаваме му бързо възобновяване и връщане на работа. Робърт Фицо е сред живота и гибелта ".

Унгарският министър председател уточни, че даже Фицо да се възвърне, той с месеци няма да може да извършва отговорностите си в сериозен момент в навечерието на изборите за Европейски парламент, които би трябвало да се проведат при започване на идващия месец.

" Изправени сме пред избори, които ще дефинират освен членовете на Европейския парламент, само че дружно с изборите в Съединени американски щати могат да решат и хода на войната и мира в Европа ", посочи Орбан.

В тази обстановка щяхме да имаме огромна потребност от Роберт Фицо и една Словакия, застъпваща се за мира, добави той.

На 15 май Роберт Фицо беше прострелян в гърдите и корема в миньорския град Хандлова след изнесено съвещание на кабинета. Опитът за убийството му предизвика потрес в цяла Европа.

Стрелецът е 71-годишния Юрай Чинтула, самоопределящ се като публицист, който преди този момент е работил като охранител и се допуска, че е обвързван с проруската група " Словашки бранители ".

Вчера полицията в Словакия повдигна обвинение на обвинения. В случай че бъде приет за отговорен, той може да бъде наказан на до 25 години затвор.

Към момента 59-годишният словашки министър председател е в устойчиво, само че тежко положение. Той пристигна в схващане след интервенция, траяла няколко часа.

Президентът Петер Пелегрини през вчерашния ден заяви, че Фицо си спомня обстоятелствата около покушението.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР