Оказва се, че Huawei тайно е финансирала научни изследвания в

...
Оказва се, че Huawei тайно е финансирала научни изследвания в
Коментари Харесай

Конгресът поиска обяснение за финансирането на науката в САЩ от страна на Huawei

Оказва се, че Huawei скрито е финансирала научни проучвания в Съединени американски щати, като е превела милиони долари на фондация Optica. Според Bloomberg, фондацията е разпределила тези средства под формата на безплатна помощ без да разкрива присъединяване на Huawei. Действията на фондацията бяха остро подложени на критика от американските законодатели, които считат, че Huawei предизвиква своите ползи, заобикаляйки глобите благодарение на следени фондации.

Това провокира отвращение в Конгреса на Съединени американски щати. Ръководителите на комисията по просвета към Камарата на представителите изпратиха писмо до управлението на фондация Optica с искане да даде подробна информация за финансирането на Huawei. Според тях прикриването на източника на средства заплашва националната сигурност и нарушава закона за глобите против китайски компании.

Представителите на Huawei и фондация Optica към момента не са коментирали обстановката, само че по-рано обявиха, че задачата на финансирането е да се поддържат университетските проучвания, а не да се предизвикват ползите на компанията. Въпреки това американските управляващи се притесняват, че тези средства могат да бъдат употребявани от Китай за приемане на достъп до американски технологии и интелектуална благосъстоятелност под прикритието на научно съдействие. В този случай става дума за съзнателни опити на Huawei да заобиколи глобите и да насърчи ползите си в Съединени американски щати благодарение на следени средства.

Според специалисти случаят изостря така и така напрегнатите връзки сред Съединени американски щати и Китай. Tова също по този начин може да докара до по-нататъшно стягане на разпоредбите за финансиране на научни проучвания от американски организации от чужбина. Освен това абсурдът слага под въпрос репутацията и прозрачността на фондация Optica, която е била въвлечена в политически игри без нейно познание.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР